Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Zasnova in oprema kuhinje, 1.del

26. 01. 2007
Ogenj, voda in shranjevalne površine v kuhinji
Funkcija kuhinje se je ohranila iz davnih časov, še vedno je zasnovana na tradicionalnem trikotniku: ogenj, voda in shranjevanje. Seveda je sodobna tehnika prinesla v kuhinjo nove materiale in nove kuhinjske pripomočke, vendar pohištvo samo še ni doživelo revolucionarnega preobrata, le izboljšave.

Glavni razvoj je doživel položaj kuhinje v stanovanju in naš odnos do tega prostora.


Zasnova tlorisa v preteklih časih
Nekdaj je bila v meščanskih stanovanjih kuhinja namenjena služkinji, zato je bil prostor majhen in ločen od ostalih prostorov. Stanovanja so imela veliko jedilnico in salon. Še danes je v starejših stavbah tloris tako zasnovan, če medtem ni doživel večjih posegov.

Kasneje je kuhinja postala prostor za pripravo jedi in druženje za jedilno mizo. Je večja, v njej je tudi jedilni kot. Dnevni prostor je običajno ločen od kuhinje.


Kuhinja v modernem stanovanju
V sodobnih stanovanjih je kuhinja pogosto združena z jedilnico in dnevno sobo v en prostor. Morda je v manjših stanovanjih k temu pripomoglo zmanjšanje kvadrature stanovanja, saj dnevna soba in kuhinja kot ločena prostora zavzameta večjo površino. V največji meri pa je temu združevanju botroval sodoben način življenja, ljudje smo veliko zdoma in smo zato v prostem času radi skupaj. K sodelovanju pri pripravi jedi povabimo tudi prijatelje.

Kuhinja je napredovala od prostora za služinčad do prostora za druženje in zabavo.


Tloris stanovanja z ločeno kuhinjo
Ne živimo pa vsi v novih in sodobno zasnovanih stanovanjih in hišah. Kaj lahko storimo, če se tloris našega stanovanja ne ujema z našim načinom življenja?

Ko prenavljamo starejše stanovanje, najprej pogledamo, če sta kuhinja in dnevna soba sosednja prostora. Če je ob kuhinji dovolj velika spalnica, si lahko dnevno sobo uredimo tudi tam. Možno je prestaviti tudi kuhinjo, vendar je to že malo večji poseg.


Rušenje stene v kuhinji
Ogledamo si steno, ki razmejuje oba prostora. Če ni nosilna, ne bo težav, sicer pa bomo poklicali statika in naredili preklado. Steno lahko porušimo v celoti ali samo delno, zato je smiselno, da pred rušitvijo izdelamo načrt notranje opreme. V tako razširjenem prostoru so se odprle nove možnosti za oblikovanje interierja.


V naslednjem delu prispevka bom predstavila različne variante postavitve kuhinje.