Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Večnamensko pohištvo – zložljivo in spremenljivo, 2 del

29. 03. 2010
Sestavljiva sedežna garnitura
Eden dražjih kosov pohištva, ki ga ga v prvem delu nismo omenili, je sedežna garnitura. Če bomo izbrali takšno, ki je sestavljena iz posameznih elementov, ki so skupaj speti z ježki, bomo kotni sestav zlahka spremenili v dva dvoseda, ki sta bolj uporabna za sprejemanje obiskov. Prednost takšnega kavča je tudi v tem, da lahko postavitev po potrebi preoblikujemo iz leve v desno.

Večnamenske klubske mizice - tabureji
Nadvse prikladen kos oblazinjenega pohištva je okrogel tabure, ki ga uporabimo kot dodatno sedišče ali stolček v predsobi. Ko nanj poveznemo pripadajoči pladenj, ga uporabimo kot klubsko mizico, seveda pa je pladenj snemljiv in ga uporabimo tudi samostojno.

Tabure, mizica in ležišče v enem
Tabure, na katerem si zvečer spočijemo utrujene noge, je z dodanim pladnjem iz aluminija tudi mizica, na katero odložimo martini ali arašide. Ko pa bi prijatelji naših najmlajših kdaj na obisku prenočili, ga spremenimo v udobno ležišče.

Kavč z izvlečnim podaljškom
Za utrujene noge pride prav tudi chaise longue, ki je običajno oblikovan kot podaljšani del sedežne garniture. Ker pa podaljšek pride prav le takrat, ko bi se radi zleknili pred televizijo, sicer pa zaseda potrebni prostor, si v manjši dnevni sobi raje omislimo izvlečni trosed, na katerem lahko udobno počiva cela družina. Izvlečemo lahko eno ali obe polovici.

Kavč, ki se spremeni v posteljo
Iz preteklosti poznamo nerodne raztegljive sedežne garniture, pri katerih se pošteno namučimo, preden posteljo izvlečemo. Današnji sistemi za stanovanja z dnevno sobo in spalnico v enem so drugačni; privlačnih oblik in enostavni za uporabo.

Postelja v omari
Za tiste, ki jim je vsakodnevno pospravljanje ležišča v nadlego, so izumili nekaj boljšega; dvojno posteljo, ki jo kar s posteljnino dvignemo in zapremo v omaro. In že imamo dnevno sobo s kotno zofo, ki se je prej skrivala pod ležiščem.