Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Večnamensko pohištvo – zložljivo in spremenljivo, 1 del

18. 01. 2010
Gosto poseljena urbana središča
Življenjski prostor v urbanih središčih je postal pretesen za visoko koncentracijo prebivalcev, cena kvadratnega metra stanovanja se je dvignila v neslutene višave, vsi pa si želimo zračnih, odprtih in prostornih bivališč. Se zapletamo v nasprotja in si želimo nemogočega?
Ni nujno. Spremembe prihajajo z drugačnim načinom razmišljanja in oprema interierja se je od časov naših prednikov dramatično spremenila. Če so se včasih trudili s pohištvom zapolniti velike mrzle hiše z visokimi stropi, se danes otepamo kopičenja nepotrebne navlake. Arhitekti spreminjajo podstrešja v bivalne prostore, naši vnuki ne bodo več odkrivali zakladov iz babičine skrinje.

Praktičen večnamenski stolček
Trendom se prilagajajo tudi oblikovalci notranje opreme. Tisti najbolj domiselni izumljajo kose, ki svojo funkcijo enostavno spreminjajo glede na naše trenutne potrebe. Tako imamo v stanovanju opremo, ki zavzame kar najmanj prostora in nam hkrati zagotavlja popolno udobje bivanja. Stolček v predsobi je hkrati mizica za odlaganje ključev, pod pokrovom pa se skrivajo copati.

Vgradne omare
Pručka za obuvanje v predsobi se spremeni v odlagalno površino, po potrebi z njeno pomočjo dosežemo najvišje police v omari. Ko jo prestavimo v dnevno sobo, jo uporabimo kot klubsko mizico ob zofi ali kot dodaten sedež, prav pa pride tudi kot priložnostna nočna omarica.
Vgradne omare, ki se zlijejo s steno, lahko uporabimo za shranjevanje vsega mogočega; del omare namenimo oblačilom in obutvi, del pa vse pogosteje namenimo mini utilityju. Ne le, da vanje pospravimo vse od čistil do likalne deske in sesalnika, drsna vrata elegantno zakrijejo tudi pralni in sušilni stroj.

Raztegljiva miza
Miza je izgubila tradicionalno vlogo velike površine, za katero se vsak dan zbere številna družina. Pogosto je v uporabi le med vikendi, kdaj pa kdaj pa bi za njo vendarle želeli pogostiti večjo družbo. Sistemi raztegljivih miz so dandanašnji izpopolnjeni, miza je majhna in na pogled lahkotna, z enostavnim prijemom pa v hipu izvedemo trik in že pogrinjamo za osem oseb.

Stoli za interier in eksterier
Zraven mize sodijo dodatni zložljivi stoli, ki jih lahko uporabimo tudi na balkonu. Vse več modelov stolov je primernih tudi za ven; tako lahko kupimo enake stole za jedilnico in teraso in jih po potrebi prestavljamo sem in tja, odvisno od letnega časa in od tega, kje se bo zbrala večja družba.
Ni pomembno, če imamo majhno stanovanje ali razkošno hišo, večnamenski kosi v našem domu vedno zaslužijo topel sprejem.