Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Talne obloge 1.del

29. 09. 2008
Talne obloge
Obdelava tal nam v stanovanju v precejšnji meri določa opremo, zato je priporočljivo, da si že pred izbiro talne obloge ustvarimo sliko o celostni podobi interierja. Ker je tla težje menjati kot pohištvo, mora biti izbira toliko bolj premišljena. Pri izbiri poleg videza upoštevamo tudi odpornost površine ter zahtevnost čiščenja in vzdrževanja. V bivalnih prostorih so najbolj pogosti parketi, keramika in tekstilne obloge, vse bolj pa se uveljavljajo samorazlivne umetne mase, PVC in guma.
Les velja za enega najbolj cenjenih materialov; je topel, protistatičen, elastičen in omogoča zdravo bivanje, poleg tega je primeren tudi z ekološkega vidika. Primeren je za vse prostore v stanovanju, ob izbiri prave vrste se uporablja tudi v mokrih prostorih in zunaj. Kakovost lesenega tlaka je odvisna od kakovosti in vrste lesa ter od površinske zaščite.

Lakiran parket
Lakiran parket je primeren za tiste, ki jim je bolj všeč svilnata mat površina ali površina z visokim sijajem. Ta obdelava parketa je zelo odporna, saj lak preprečuje vdor umazanije in vlage. Slaba stran lakiranih površin je, da se mehanske poškodbe na laku hitro opazijo in zato ni primeren za bolj obremenjene površine. Morebitnih poškodb ni mogoče odpravljati lokalno, ampak je potrebno zbrusiti in lakirati celotno površino.
V zadnjem času spet narašča priljubljenost oljenega parketa, ker le-ta deluje zelo naravno. Da bi tak parket dovolj zaščitili, ga moramo dva do trikrat letno obdelati s posebnim negovalnim oljem. Mehanske poškodbe so zaradi mat površine manj opazne, možno pa jih je tudi enostavno lokalno odpraviti.

Gotovi parket
V preteklosti je bil med lesenimi oblogami najbolj cenjen klasičen masivni parket, v zadnjem času pa ga izpodrivajo vrste, ki so primerne za talno gretje. V salonih za ta namen običajno ponujajo večslojni gotovi parket, ki se polaga na klik in ga finalno obdelajo že v tovarni. Slaba stran teh parketov je, da so na pogled podobni laminatom in delujejo nekoliko plastično. Dokler ga ponovno ne zbrusite, vas bodo morda motili vidni stiki med posameznimi paneli.

Tehno parket
Alternativa, primerna za talno gretje, je industrijski tehno parket. To je edina vrsta masivnega parketa, ki je primerna za talno gretje, saj majhna površina deščic preprečuje nastanek špranj pri spremembah mikroklime. Za razliko od gotovega parketa ga lahko obdelamo v enotno gladko površino, brez stikov in robov, kjer bi se nabirala umazanija, poleg tega pa gre za 10mm masivni parket, ki je odporen in ga lahko brusimo vrsto let.

Guma
Talne obloge na osnovi umetnih smol, PVC in gumijaste talne obloge so idealne za prostore, kjer se zahteva maksimalna stopnja čistoče, saj je možna izvedba z varjenjem stikov med posameznimi kosi. Verjetno najbolj znana in včasih pogosta talna obloga na osnovi polivinilklorida je linolej. Danes se poleg le-tega uporabljajo tudi drugi umetni materiali.
Guma je snov, ki jo iz kavčuka pridobimo z vulkanizacijo, odlikuje se po svoji prožnosti, dobri zvočni izolaciji in dolgi življenjski dobi.

Samorazlivni epoksidni tlak
S samorazlivnimi epoksidnimi tlaki lahko dosežemo visoko kakovost tlaka, tako glede mehanskih lastnosti kot kemične obstojnosti. Ti tlaki izpolnjujejo visoka estetska merila in so preprosti za vzdrževanje. Včasih so jih uporabljali zgolj v industriji, danes pa jih vedno pogosteje vidimo v modernih rešitvah poslovnih prostorov in stanovanj.

V drugem delu si preberite vse o keramiki in tekstilnih oblogah.

Tekst in izbor slik: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.