Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenova stanovanja in finance

28. 01. 2011
Stanovanje pred prenovo
Pred prenovo stanovanja se običajno spopademo s finančnim načrtom; kaj storiti, če ugotovimo, da sredstev ne bo dovolj za vse naše želje? Če se selimo za krajši čas, se nikar ne slepimo, da bomo drago opremo lahko preselili; pohištvo, kupljeno za določen prostor, bomo težko idealno umestili kam drugam; večinoma bomo ugotovili, da stvari, tudi če dimenzijsko morda ustrezajo, niso “tisto pravo”. Nikakor pa ne upajmo na selitev obstoječe kuhinje! Če urejamo stanovanje za daljši čas, pa je razporeditev razpoložljivih sredstev vsekakor vredna še tehtnejšega premisleka!

Sanjska kuhinja?
Mnogi se v navalu navdušenja zapodijo v salone pohištva in izbirajo najkvalitetnejšo opremo za svoj žep, mi pa naročnikom priporočamo obratno pot; glavnino financ naj raje usmerijo v obrtniška dela in vgradne elemente, za preostanek pa naj nakupijo pohištvo. Če bo proračun premajhen, najprej začasno, čez nekaj let pa tisto pravo.

Podiranje sten dela čudeže v prostoru
Funkcionalna razporeditev stanovanja je pomembnejša od prestižnega modela kuhinje, velikega ameriškega hladilnika ali usnjenega kavča. Marsikdaj bo rušenje nepotrebne predelne stene, ki predstavlja relativno majhen strošek, naredilo čudežno spremembo in prostor odprlo, da bo videti veliko večji.

Lamelni parket nekoliko drugače
Dotrajanega parketa zlepa ne bomo zamenjali, saj se nam ne bo ljubilo premikati že montiranega pohištva. Če je parket v zelo dobrem stanju, ga zbrusimo, sicer pa zamenjamo z novim. Ni potrebno, da izberemo najdražjega, že preprost lamelni parket s paralelno vezavo bo v kombinaciji s pravimi materiali in barvami videti prefinjeno.

Prenova kopalnice lahko počaka
Kopalnica je prostor, ki ga lahko, če nam zmanjka sredstev, prenovimo kasneje. Če moramo varčevati, razmislimo, če lahko še nekaj let potrpimo z obstoječo. Moramo pa biti pripravljeni na to, da je prenova kopalnice poseg, pri katerem se je najbolje za kritični teden, dva ali tri, kar izseliti. Poleg obilice prahu v stanovanju bo potrebna iznajdljivost pri umivanju…

Moderno osvetljen dom
Razpeljavo vode in elektrike na nove lokacije načrtujemo glede na postavitev pohištva. Ne ustrašimo se teh posegov, čeprav so nam zoprni in imamo mojstrov vrh glave. Ko bo pohištvo tam, kjer želimo, naš dom pa premišljeno in moderno osvetljen, bodo tegobe in stroški hitro pozabljeni.

Kuhinja iz Ikee
Ko sredstva začnejo usihati, premislimo, če si lahko privoščimo kvalitetno kuhinjo; to je del opreme, s katerim je največ sitnosti pri menjavi. Prav lepo kuhinjo za nekaj let lahko kupimo tudi v Ikei. Za začetek lahko taborimo na jogiju, namesto omar z drsnimi vrati naročimo le notranjost, saj so vrata najdražji del take omare. Stoli, miza, kavč, postelja… morda za začetek lahko shajamo s starimi kosi ali nakupimo nekaj začasnega; ko si bomo finančno opomogli, pa izberemo tiste prave.