Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Prenavljamo dom

12. 11. 2006
Pred prenovo
Je vaš dom potreben prenove? Ste kupili hišo ali stanovanje in bi radi notranjost uredili po svoje? Kako se je najpametneje lotiti takšnega projekta?

Lago 36e8
1. Razmislimo o naših željah in potrebah Potrebujemo veliko garderobnih omar, manjši delovni kotiček v dnevni sobi? Otroci potrebujejo več zasebnosti? V kopalnici nam zadošča prha? Sanjamo o kuhinji s kuhališčem na otoku? Si želimo več svežine in odprtega prostora?

Med prenovo
2. Načrtujmo postavitev opreme Svojo domišljijo osvobodimo spon obstoječe razporeditve prostorov. Kadar temu sami nismo kos, poiščimo strokovno pomoč. Porušimo predelne stene, postavimo nove. Pri načrtovanju opreme ne pozabimo na projekt osvetlitve, ki je pogosto zapostavljen, pa vendar ustrezna svetloba ustvarja ambiente bolje kot designersko pohištvo. Pomembna je tudi pravilna razporeditev instalacij. Ne organiziramo kuhinje okrog vodovodnega odtoka, ampak odtok prilagodimo kuhinji.

Lago Plana
3. Izberimo materiale Zamislimo si celostno podobo našega bodočega bivalnega okolja, ne opremljajmo vsakega prostora posebej. Parket naj bo usklajen z ostalimi elementi z vidno strukturo lesa, tudi z okni in vrati. Ne bomo zgrešili z belim stavbnim pohištvom, če za ostale odločitve potrebujemo več časa. Ko izbiramo talne obloge, bodimo pozorni na medsebojno ujemanje.

Lago ML2
4. Določimo barve Barve bodo naše bivališče popestrile in osvežile. Ko izbiramo barvno pohištvo, se ne ozirajmo na trende, ampak na naše počutje in odzive na različne barvne odtenke. Če imamo radi spremembe, se odločimo za obarvane stene, prevleke na zofi, stole. Tu smo lahko pri izbiri zelo pogumni, saj te elemente zlahka zamenjamo. Dražje pohištvo pa v tem primeru izberemo v nevtralnih tonih.

Stanovanje v Ljubljani
5. Vdihnimo prostoru življenje Počutje v vsakem prostoru narekujejo stanovalci. Knjigoljubci obtežijo knjižne police s starimi knjigami, kuharji po kuhinji razpostavijo začimbe. Rastline nam prinesejo košček narave, kadar nam je primanjkuje. Mi smo tisti, ki bomo naše bivališče naredili prijetno, da ne bo le lep razstavni prostor.