Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Osvetlitev bivalnih prostorov 4.del

27. 01. 2008
Osvetlitev otroške sobe
Poleg hodnikov, dnevnih prostorov, kopalnice in spalnice, so v stanovanju prostori, ki združujejo več funkcij; otroške in mladinske sobe.
Tu je pomembna dovolj močna splošna osvetlitev na stropu. Najbolj primerne so varčne sijalke, saj so luči prižgane dlje časa. Če so otroci majhni, je prav, da sprostimo domišljijo in jim na primer pričaramo modro nebo z belimi oblaki, kot smo storili pri notranjem opremljanju interierja v Grosupljem. Poleg splošne osvetlitve bodo potrebovali nočno lučko ob postelji, ki jo kasneje lahko zamenjamo z bralno in primerno delovno svetilko za osvetlitev pisalne mize.

Osvetlitev garderobne sobe
Pomožni prostori, kot so garderoba, utility in shramba, potrebujejo predvsem ustrezno splošno osvetlitev. To dosežemo s stropnimi svetili, ki dajejo razpršeno svetlobo, ali pa reflektorje usmerimo v police, ki jih želimo osvetliti. Varčne sijalke tu niso primerne, saj potrebujejo nekaj časa, da zasvetijo s polno močjo.

Osvetlitev terase
Prostori seveda niso le notranji, ampak tudi zunanji. Tudi, če premoremo le balkon ali teraso, lahko s svetlobo ustvarimo vzdušje. Stenske svetilke na fasadi so dekorativnega pomena, hkrati pa nam bodo osvetlile mizo v poletnih večerih. Da omejimo rob terase ali osvetlimo dekorativne predmete uporabimo ambientalne luči, ki jih postavimo na tla.

Talne lučke v terasi iz tikovine
V rob tlakovane površine namestimo vgradne LED luči, ki porabijo malo energije in jih lahko pustimo goreti dolgo časa, hkrati pa so hladne in nanje lahko tudi stopimo. Vse zunanje luči so izpostavljene vodi, zato morajo imeti vsaj IP65 zaščito.

Osvetlitev vhoda
V nadstrešek lahko za splošno osvetlitev dostopne poti vgradimo stropne luči, na stebre pa namestimo stenske, ki z usmerjenim snopom svetlobe poudarijo arhitekturne elemente. Kadar nadstrešek ni velik, bo zadoščal par dekorativnih luči ob vhodu. Praktično je, da so takšne luči senzorske.

Osvetlitev dovoza
Tudi dostop do hiše je potrebno označiti, najbolje s talnimi lučmi. Kadar je dostop hkrati tudi dovoz, morajo biti luči poleg vodne zaščite odporne tudi na obremenitve večjih vozil. S svetlobo poudarimo vhod in nakažemo smer za obiskovalce.

Dekorativne luči na fasadi
Zunanja osvetlitev hiše lepo poudari fasado. Pri tem ne gre pretiravati, ampak raje upoštevajte pravilo »manj je več«. Dve dekorativni stenski lučki pričata o izbranem okusu in ekološki osveščenosti lastnika.

Osvetlitev rastlin
Ko sedimo na terasi ali pred panoramsko steno v hiši, se nam odpira pogled na vrt. Z reflektorji osvetlimo posamezne rastline, naj bo to okrasno grmičevje ali drevo. Med grmičke namestimo dvignjene usmerjene reflektorje, drevesa pa osvetlimo z vgradnimi. Takšna osvetlitev bo dala poseben čar večernim vrtnim zabavam.