Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Osvetlitev bivalnih prostorov 3.del

26. 11. 2007
Kopalnica
Po napotkih za razsvetljavo na hodnikih in stopniščih ter v osrednjih bivalnih prostorih; kuhinji, jedilnici in dnevni sobi se bomo lotili kopalnice. V tem prostoru potrebujemo centralno osvetlitev z razpršeno svetlobo. Navadno so to stropne luči, lahko pa se poigramo tudi z bolj domiselnimi rešitvami, kot so stenske niše s fluorescenčnimi sijalkami. Zamislili smo si jih v opremi modernega interierja.

WC za goste, osvetlitev
Tudi wc za goste je kot nalašč za takšno rešitev, saj se z njo izognemo nadležni polički nad podometnim kotličkom. Bolj kot osvetlitev ob ogledalu je v tem prostoru pomemben vtis, ki ga svetloba naredi na obiskovalca. Ob preureditvi novega stanovanja v Mariboru smo niše obarvali v zeleno.

Kopalnica, osvetlitev
Pravilna osvetlitev ogledala ob umivalniku je z razpršeno svetlobo, ki prihaja z leve in desne ali celo s treh strani, tudi z zgornje. Takšna osvetlitev enakomerno osvetli obraz, to pa je ob jutranji toaleti najpomembneje.

Kopalnica, luč nad ogledalom
Vedno pa zasnova kopalnice ni takšna, da bi svetloba prihajala s strani. Najpogostejša je linijska osvetlitev nad ogledalom. Pri tem moramo biti pozorni, da je svetloba razpršena. Usmerjena svetloba iz luči v nekaterih serijskih kopalniških programih bo metala neprijetne sence na naš obraz.

Kopalnica, viri svetlobe
Idealna in estetska rešitev so ogledala z integriranimi fluorescenčnimi sijalkami, katerih pozicijo lahko določimo po želji. Ko smo osvetljevali interier nove enodružinske hiše smo poleg centralne osvetlitve kopalnico popestrili tudi z LED lučkami v stopnici ob tuš kabini. Takšne lučke lahko namestimo tudi v oblogo kopalne kadi ali v polico ob njej.

Spalnica, osvetlitev postelje
Spalnica je prostor, kjer se umirimo, zato naj svetloba prihaja iz horizontalne smeri. Za ambientalno svetlobo lahko uporabimo linijsko svetilko na regulacijo nad vzglavjem ali na nasprotni steni. Ko bo svetila s polno močjo, nam bo dovolj osvetlila celoten prostor. V spalnici so običajne tudi lučke na nočnih omaricah.

Spalnica, stenske luči
Za tiste, ki radi berejo v postelji, se priporočajo stenski ali stoječi reflektorji z ozkim usmerjenim snopom svetlobe, da čim manj motimo partnerja pri spanju.
Dodatna osvetlitev spalnice so stenske luči, ki so lahko zgolj dekorativnega pomena, ali pa nam osvetlijo predale v komodi.

Spalnica, osvetlitev garderobne omare
Če je v spalnici garderobna omara, luči namestimo pred njo ali pa se odločimo za osvetlitev znotraj omare. Ambient lahko dodatno popestrijo talne LED lučke, ki jih lahko pustimo prižgane celo noč, saj ne oddajajo veliko svetlobe, pa tudi poraba energije je zanemarljiva.

V zadnjem delu bomo obdelali še preostale prostore.