Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Osvetlitev bivalnih prostorov, 2.del

26. 09. 2007
Osvetlitev dnevne sobe
Osvetlili smo hodnike in stopnišče, zdaj se lahko posvetimo osrednjim prostorom v stanovanju: dnevni sobi, jedilnici in kuhinji. Tu je poleg svetlobe pomemben tudi design vsaj dveh dekorativnih svetilk; ena je stoječa luč ob zofi, druga pa spuščena stropna luč nad mizo. Svetilki iz iste linije smo izbrali, ko smo opremili interier v vila bloku.

Osvetlitev dnevne sobe in jedilnice
Dnevna soba je namenjena druženju in počitku po napornem dnevu, zato naj svetloba v njej, podobno kot popoldansko sonce, prihaja iz horizontalne smeri. Centralna luč na stropu ni primerna, namesto nje izberimo stenske in stoječe luči. Najbolje je, da svetloba prihaja iz različnih virov, saj tako po potrebi ustvarimo različne ambiente. Stenske luči ustvarijo prijetno vzdušje, s svetlobnimi snopi osvetlimo dekorativne predmete.

Stoječa svetilka ob zofi
Ob zofi potrebujemo luč za branje, ki je lahko namizna ali talna. Najbolje je, da izberemo model, ki ima več funkcij in indirektno mehko osvetljuje tudi strop. Če je dovolj močna, druge centralne luči v prostoru niti ne potrebujemo. Običajno imajo takšne svetilke možnost regulacije, da svetlobo prilagodimo trenutnim aktivnostim.

Osvetlitev dnevnega prostora s kuhinjo
Za gledanje televizije je primerna osvetlitev za ekranom ali ob njem. Novejši modeli TV aparatov imajo takšen LED vir svetlobe že integriran ob straneh. Kadar so vse tri funkcije, dnevna soba, jedilnica in kuhinja, združene v enem prostoru, naj se svetila tudi oblikovno ujemajo.

Osvetlitev jedilnice
Svetilka v jedilnici naj neposredno osvetljuje površino mize. Lahko izberemo tak model, ki indirektno osvetli tudi strop in s tem prostor. Priporočljivo je, da ima luč nad mizo možnost regulacije. Jedilnico lahko dodatno osvetlimo z ambientalno svetlobo, to so lahko svetlobni kanali v spuščenem stropu ali snopi svetlobe stenskih luči. Pri kombiniranju efektov pa bodimo pazljivi, saj ne želimo stanovanja spremeniti v božično jelko.

Osvetlitev kuhinje
Kuhinja je prostor, kjer smo dejavni, zato naj svetloba prihaja z vrha kot opoldansko sonce. Potrebujemo dobro splošno razsvetljavo in dodatno osvetlitev delovnih površin. Zelo elegantna izbira so vgradne luči v stropu, kot smo jih izbrali pri projektu razsvetljave enodružinske hiše. Če imamo možnost, izberimo takšne z varčnimi sijalkami, saj bodo prižgane dalj časa.

Osvetlitev delovne površine v kuhinji
Dobro izbrane stropne luči nam bodo osvetlile tudi kuhinjski otok. Kuhališče bomo osvetlili z lučmi v napi, delovno površino pa dodatno s tistimi pod visečimi omaricami. Najbolj estetske so integrirane v dno omarice. Izberimo fluorescenčne sijalke, saj se ne segrevajo tako močno, kot halogenske.

Osvetlitev delovne površine v kuhinji
Veliko sodobnih kuhinj je zasnovanih brez visečih omaric, takšna je tudi kuhinja v počitniškem stanovanju ob morju. Takrat pult osvetlimo s stenskimi lučmi, ki jih namestimo nižje, kot običajno. Nekatere so oblikovane kot svetlobne police in uporabne kot priročne odlagalne površine.

V naslednjem delu nadaljujemo sprehod po ostalih prostorih v stanovanju.