Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Osvetlitev bivalnih prostorov, 1.del

24. 07. 2007
Stenski svetilki
Najboljši vir svetlobe je sonce. Vendar vsi prostori niso vedno zadostno naravno osvetljeni, pa tudi sodoben način življenja narekuje, da preživimo veliko časa ob umetni svetlobi. Zato je pomembno, da posvetimo posebno pozornost kvalitetni razsvetljavi že ob izdelavi projekta za gradnjo hiše ali prenovo stanovanja, skupaj z načrtovanjem postavitve opreme. Pri projektiranju osvetlitve ne pozabimo, da je na prvem mestu SVETLOBA in ne design svetil. Še bolje: z izjemo nekaj dekorativnih svetil naj bodo ostali viri svetlobe na zunaj preprosti in neopazni.

Fluorescenčna sijalka v predsobi
Vetrolovi, predsobe, hodniki in stopnišča so prostori, ki nas pričakajo ob vstopu v stanovanje ali hišo. V njih si ustvarimo vtis o podobi interierja in njegovih lastnikih. Običajno so ozki in funkcionalno opremljeni, v njih se ne zadržujemo dalj časa in kot taki so idealni za izvirno zasnovano osvetlitev. Ko osvetljujemo tak interier, pozabimo na običajne stropne luči in jih nadomestimo s stenskimi! To so lahko vertikalno vgrajene luči s fluorescenčnimi sijalkami, ki imajo elektronsko predstikalno napravo, nekatere modele pa je možno tudi regulirati. Varčne sijalke za te prostore niso primerne, ker potrebujejo nekaj časa, da zasijejo s polno močjo, poleg tega pa pogosto prižiganje pomeni krajšo življensko dobo sijalke in večjo porabo energije.

Indirektna osvetlitev
Elegantna in cenovno ugodna rešitev je dekorativna indirektna osvetlitev z običajnimi fluorescenčnimi sijalkami, ki jih lahko skrijemo za stenski panel ali v senčno fugo spuščenega stropa. Slaba stran takšnih rešitev je, da je svetloba na stiku dveh cevi prekinjena in je pomembno, kakšno dolžino bi radi osvetlili. Obešalni stenski panel sem izdelala v projektu interierja enodružinske hiše.

LED trak na stopnišču
Prekinitvam svetlobe se lahko izognemo, če fluorescenčne cevi nadomestimo s trakom svetlečih diod (LED). Takšna rešitev je dražja in ima manjšo svetilnost. Njena prednost je, da diode porabijo izredno malo energije in imajo zelo dolgo življenjsko dobo, zato lahko gorijo dan in noč. Zanimiv efekt dosežemo, če z LED trakom osvetlimo stopnišče. Seveda je poleg takšnega traku potrebna tudi splošna osvetlitev.

LED lučke v tleh
LED je edina primerna izbira tudi za svetila v tleh, saj na takšne lučke lahko stopimo z boso nogo, njihova temperatura namreč ne preseže 30 stopinj. Pogosto jih vgradimo v čelne ali nastopne ploskve stopnic. Gre za površino, ki je precej obremenjena, zato naj bodo luči odporne na udarce, seveda pa je potrebna zaščita proti vodi IP67, ker tla tudi pomivamo.

Osvetlitev stopnic
Pogost in dekorativen način osvetlitve stopnišča so vgradne luči v steni. Z njimi osvetlimo vsako drugo ali tretjo stopnico. Če izberemo LED lučke, lahko ostanejo prižgane tudi ponoči. Več svetlobe dajejo halogenke, nekateri modeli svetlobo usmerijo na nastopno ploskev stopnice. Vendar se takšne luči tudi segrejejo, zato previdno pri majhnih otrocih.

Svetlobni efekti
Pri osvetljevanju stopnišč je zelo pomembno, da so pohodne površine dobro osvetljene. Pri stenskih osvetlitvah stopnišča pazimo, da ob spuščanju ne vidimo direktno vira svetlobe, saj nas tak pogled zaslepi in ne vidimo, kam stopamo. Na ozkih in visokih stopniščih pustimo prosto pot domišljiji in se poigrajmo s svetlobnimi efekti! V projektu celostne podobe interierja sem halogenske reflektorje usmerila v pobarvano steno in ustvarila enega najbolj atraktivnih ambientov v hiši.

V drugem delu bomo osvetlili osrednje prostore v stanovanju; dnevno sobo, kuhinjo in jedilnico.