Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

28. 07. 2015
Osvetlitev spalnice
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki

Kako osvetliti spalnico? Pozicija in izbor svetil sta odvisna od navad uporabnikov in pohištva v prostoru. Drugače jo bomo osvetlili, če je v njej le postelja ali tudi garderobna omara, če v postelji beremo ali pa je namenjena le spanju…

Viseče luči ob postelji
Ob postelji so nadvse modne viseče luči; uporabljamo jih lahko za branje, če jih je več, lahko osvetlijo cel prostor. V kolikor jih želimo uporabiti tudi kot ambientalno razsvetljavo, priporočamo regulacijo.

Lučke na nočnih omaricah
Tudi klasične lučke na nočnih omaricah še niso izumrle, pri takšnih modelih se svetloba pogosto regulira. Modelov je veliko, od takšnih, ki svetlobo razpršijo, do bolj usmerjenih, bralnih.

Vgradna luč nad posteljo
V spalnici potrebujemo tudi splošno razsvetljavo, ko pospravljamo, preoblačimo posteljnino ali pripravljamo kovčke za potovanje. To ne pomeni nujno luči na stropu; lahko je stenska ali celo stoječa.

Vsestranska luč nad posteljo
Eden najbolj uporabnih modelov luči za spalnico je profil, ki indirektno osvetljuje steno in s tem tudi ves prostor, hkrati pa ima na vsaki strani po eno gibljivo bralno lučko s LED diodami.

Indirektna stenska osvetlitev spalnice
Ko izbiramo splošno osvetlitev spalnice, bodimo pozorni, da ležečega v postelji ne bo zaslepil neposreden pogled v svetlobno telo. Tudi “sončni mrk” je luč, ki indirektno osvetli prostor in je vsestransko uporabna.

Osvetlitev predalnika v spalnici
Nad komodo v spalnici lahko namestimo stenske luči, ki nam osvetlijo vsebino predalov ali pa, obrnjene navzgor, indirektno osvetlijo prostor in poskrbijo za ambientalno razsvetljavo.

Osvetlitev omare v spalnici
Če je v spalnici garderobna omara, jo je seveda potrebno osvetliti. Lahko pred omaro namestimo niz stropnih lučk, zadnje čase pa je vse bolj priljubljena notranja osvetlitev omare z LED trakovi.

Tekstilna luč na stropu spalnice
Kadar se odločimo za luč na stropu spalnice, ni potrebno, da je ta čisto običajna plafoniera, ki nas bo zaslepila, ko bomo ležali v postelji. Tekstilne luči prostorom za počitek vdihnejo potrebno mehkobo, hkrati pa poskrbijo za indirektno svetlobo.