Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 7. del – dodatki

23. 05. 2015
Posteljnina v spalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Ko govorimo o dodatkih v spalnici, najprej pomislimo na posteljnino. Ta je lahko vzorčasta ali enobarvna, živahna ali umirjena, pomembno je, da je barvno usklajena s prostorom. Se spomnite naše skupne akcije s škofjeloško Odejo? Z menjavo posteljnine lahko dobi spalnica popolnoma drugo podobo!

Tekstilni dodatki v spalnici
Poleg prevlek za odeje in vzglavnike, lahko posteljo opremimo tudi z drugim tekstilom. Okrasne blazine so stalnica na fotografijah notranjega designa, prav tako pregrinjala za posteljo in dekice; z njimi popestrimo ambient. Če na postelji počivamo tudi čez dan, vsi ti dodatki poskrbijo za naše udobje.

Preproga ob postelji
Ko govorimo o udobju; za mehke prve jutranje korake v spalnici poskrbi volnena preproga. Če nimate talnega gretja, vam bodo bose noge hvaležne. Tudi zavese so v spalnici pogosto dobrodošle, saj nas varujejo pred (pre)zgodnjim poletnim jutranjim soncem. Trendovske so iz gosto tkanega platna, valovito nabrane in segajoče od stropa do tal.

Obešalnik za obleke in obešalnik za nakit
Nadvse uporaben dodatek v spalnici je obešalnik, na katerega obesimo oblačila, ki smo jih že nosili, pa jih še ni potrebno oprati, ali pa jopico za zjutraj, da nas ne zebe, ko zlezemo izpod tople odeje. Ženski del postelje pogosto krasi tudi obešalnik za nakit, ki stoji na nočni omarici.

Večnamenski tabureji
Tabure služi več namenom: kot odlagalna površina za oblačila, kot nočna omarica ali kot sedež. Stene v spalnici običajno krasijo slike, seveda pa jih enako popestrimo tudi s fotografijami. Te so običajno v okvirjih, lahko pa jih natisnemo na platno in obesimo kot sliko brez okvirja, ali pa jih kot fototapeto lepimo na steno ali na vrata omare.

Popestritev stene z ogledali
Pogosto se v spalnici znajde tudi ogledalo. Lahko ima uporabno vrednost in dejansko služi svojemu namenu, lahko pa je tam zgolj za okras. Pri takšnih si lahko damo duška s kakšno zanimivo kompozicijo. Če niste ljubitelji ogledal v spalnici, nič hudega; tudi zame pri ogledalih velja pravilo “manj je več”.

Police za knjige in praholovce
Prazne stene ob postelji kličejo po poličkah, kamor lahko odložimo knjige, vazice, ure, spominke ali druge praholovce. Naj bodo nameščene tako, da tudi v temi ni nevarnosti, da bi z glavo zadeli v kakšen štrleč vogal!

Gugalnica kot nočna omarica
Seveda vas pri izbiri dodatkov v spalnici omejuje le vaša domišljija, če imate željo in voljo za kaj posebnega, boste našli tudi pot, da to uresničite :-)