Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo

29. 03. 2015
Oprema spalnice, ostalo pohištvo
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Če ste srečni lastniki večje spalnice, lahko poleg postelje, nočnih omaric in garderobe umestite vanjo tudi kakšen kos opreme, ki ni nujno potreben. Najpogosteje je to komoda s predali, v katere pospravimo perilo in nogavice.

Predalniki za perilo
Običajno se predalniki ujemajo z ostalim pohištvom v spalnici, lahko izberemo širše in nižje elemente ali pa kompozicijo polvisokih. Pomembno je, da imajo predali mehko zapiranje, da nehote ne prebudimo partnerja, ki bi še malo spal.

Komoda
Komoda je dekorativen in uporaben element v prostoru. Nanjo lahko postavite rožo ali odložite knjige. Ljubitelji minimalizma lahko izberejo tudi notranje predale in nedeljene fronte.

Televizija v spalnici
Če v spalnici ne gre brez televizije, je komoda kot nalašč zanjo. Tudi če jo obesimo na steno, nam ostanejo komunikator in ostale pritikline, ki jih najraje pospravimo v omaro.

Delovni kotiček v spalnici
Kadar v stanovanju nimamo posebnega delovnega kabineta ali prostora za računalnik v dnevni sobi, ta običajno pristane v spalnici. Tudi takšen delovni kotiček je lahko okras prostoru, pomembno pa je, da je vedno urejen, da nas pogled na nered ne vznemirja pred spanjem.

Fotelji in tabureji
V spalnici se pogosto znajde tudi kos oblazinjenega pohištva, lahko je to kanape ali fotelj, ki ga dopolnimo s taburejem za noge. Če radi beremo, sodita zraven lučka in mizica, na katero odložimo knjigo. Nadvse prikladen je kot odlagalna površina, zato je priporočljivo, da smo disciplinirani, sicer bo hitro izginil pod kupom nošenih oblačil.

Gugalnik
Različica fotelja, ki jo po krivici zanemarjamo, je gugalnik. Če že dolgo niste sedeli v njem, poskusite, presenečeni boste, kako prijetno je. Če radi pletete ali kvačkate, zraven seveda sodi košara za ročna dela.

Skrinja
Trendovski eklektičen slog je v spalnico vrnil skrinje. Na tržišču boste zlahka našli pletene različice, za najlepše primerke iz lesa pa se je treba bolj potruditi in jih poiskati na podstrešjih, bolšjakih ali v starinarnicah.