Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 5. del – barve

29. 01. 2015
Barve v spalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Spalnico je najbolje odeti v barve, ki vas umirijo. Kot v vseh ostalih prostorih, velja tudi tukaj upoštevati pravilo, naj bo pohištvo v nevtralnih tonih, ki se jih ne boste naveličali.

Nevtralni toni pohištva v spalnici
Lahko so to sivi ali rjavi zemeljski odtenki, bela ali pa naravna barva lesa. Pri slednji je potrebna previdnost, če gre za večje in višje kose pohištva, kot so omare, saj manjše spalnice hitro delujejo prenatrpano.

Obarvana stena za vzglavjem postelje
Če si želite obarvanih sten, je za barvo običajno najprimernejša stena za posteljnim vzglavjem. Ta uokviri in poudari posteljo in nočni omarici. Posteljnina je lahko v sorodnih ali kontrastnih odtenkih, odvisno od efekta, ki ga želimo doseči.

Stena v spalnici v nežnem odtenku
Tudi nežni zabrisani rožnati, vijolični, zeleni ali modri odtenki sodijo med umirjene barve in so povsem primerni za spalnico. Če barvate le steno za vzglavjem, ste lahko še bolj pogumni – ko boste ležali na postelji, barve tako ali tako ne boste videli.

Spalnica kot udoben brlog
V enem naših projektov smo se odločili za precej drzno kombinacijo – celoten prostor, tudi strop, smo obarvali v temno vijolično. Končni efekt je požel navdušenje, prostor pa je dobil pridih varnega in udobnega brloga. Za dnevno sobo kaj takega ne bi bilo primerno, za spalnico pa – zakaj ne?

Tapeta v spalnici
Stena za posteljo je lahko poudarjena s tapeto zanimive teksture v umirjenem odtenku. Na tržišču so tudi tapete, ki so že prava umetniška dela, hkrati pa odporne na mehanske poškodbe in nadomestijo posteljno vzglavje. Če si želite drznejših barv, lahko izberete pisano posteljnino in dodatke.

Spalnica v beli
Ne pozabite, da je tudi bela barva; povezujemo jo s čistočo. V kombinaciji z naravno strukturo lesa, ki izraža toplino, bo ambient deloval sveže in prijetno – kot nalašč za počitek.