Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara

27. 11. 2014
Garderobna omara v spalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Površine za shranjevanje oblačil so povečini v tesni povezavi s spalnimi prostori; lahko so urejene kot garderobna soba, kot vgradna omara ali kot klasična omara v spalnici.

Garderobna soba z vgradnimi omarami z drsnimi vrati
Če je prostora dovolj, je garderobna soba nadvse dobrodošla. Idealno je, če jo opremimo s sistemom obešal in polic, ki jih zapremo z drsnimi vrati ali s krilnimi vrati po meri. V njej imamo lahko ogledalo, stojala za že nošena oblačila, koše za perilo. Če drugje ni prostora, vanjo umestimo celo pralni in/ali sušilni stroj.

Sistem obešal in polic v garderobni sobi
Sistem obešal in polic je lahko tudi brez vrat, vendar je to primerna rešitev za res majhne prostore, saj se sicer oblačila hitro zaprašijo. Če bi radi prihranili pri ceni opreme garderobne sobe, lahko namesto drsnih vrat namestimo težko platneno zaveso; oblačila se bodo manj prašila, tudi dostop do njih bo enostavnejši.

Drsna vrata po meri
Drsna vrata po meri so včasih edina možnost v majhnih spalnicah, saj odpiranje klasičnih krilnih vrat zavzame (pre)več prostora. Fronte drsnih panelov so lahko v umirjenih barvah, ki se zlijejo s steno, ali pa si na njih privoščimo potisk ali nalepke. Običajno so stekleni ali iz laminata; slednji omogočajo večje širine posameznega krila.

Omara z drsnimi vrati
Upoštevati je potrebno, da je omara z drsnimi vrati globlja od klasične; običajno zavzame 65 do 70 cm globine, saj ne želimo, da se rokavi oblačil in obešalniki drsajo ob vrata. Paneli naj bodo široki, kolikor se le da, da imamo boljši pregled nad oblačili. Potrebna je pozornost pri prekrivanju; pri parnem številu drsnih kril bomo lahko hkrati odprli večji del omare kot pri neparnem.

Omara s krilnimi vrati
Tudi krilna vrata na omarah so lahko elegantnega videza. Pred njimi naj bo dovolj prostora, da jih lahko odpiramo, ne da bi bilo potrebno splezati na posteljo. Globina je običajno 60 cm, možno pa je tudi malo pogoljufati in izbrati manjšo globino, saj se obešalniki lahko tudi zasukajo, ko vrata zapremo.

Omare na hodniku
Za konec pa še spodbuda za tiste, ki nimajo ne prostora v spalnici ne garderobne sobe; hodnik lahko opremimo z drsnimi vrati in za njimi pridobimo shkranjevalne površine. Se strinjate, da je tudi takšna rešitev nekaj posebnega?