Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice

29. 09. 2014
Odlagalna površina ob postelji
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Ob posteljo sodi odlagalna površina. Zvečer beremo knjigo, si namažemo roke s kremo, morda smo ponoči žejni… vseh teh drobnarij ni praktično odlagati na tla. Ni potrebno, da je razkošnega volumna, privoščimo si toliko, kolikor dopušča prostor.

Klasične nočne omarice
Vsi poznamo klasične nočne omarice, ki stojijo na tleh. Običajno so opremljene s predalom in polico, med posteljo in omarico naj bo nekaj razmika. Če so ob postelji vtičnice, naj bodo te dovolj nizko, da jih omarici zakrijeta.

Nočne omarice, obešene na steno
Predal ob postelji je praktičen, saj vanj pospravimo malenkosti, ki bi sicer kvarile pospravljen videz spalnice, nad njim pa še vedno ostane odlagalna površina. Odlična rešitev so predali, dvignjeni od tal, pritrjeni na steno, saj pod njimi zlahka posesamo.

Nočne omarice na panelu
Če stena ni dovolj trdna, da bi nanjo obesili omarici, lahko visita na stensken panelu. V takšnih primerih naj bodo vtičnice pod predali, da ostanejo skrite očem.

Police ob postelji
Namesto nočnih omaric so vse bolj pogoste odlagalne police ob postelji. Največkrat so pritrjene na steno z nevidnimi vijaki, če stene ni, so lahko obešene na vzglavje.

Okvir postelje z integriranimi policami
Oblikovalci včasih nočne omarice integrirajo v posteljo; tako se lahko okvir ležišča nadaljuje v police. Takšne rešitve so pogostejše v otroških in mladinskih spalnicah, včasih pa jih opazimo tudi pri zakonskih posteljah.

Žepi na vzglavju namesto nočnih omaric
Za mlade so nadvse praktične blazine iz trde pene, ki se pritrdijo na posteljni okvir. Po želji se premikajo sem in tja in z njimi posteljo lahko spremenimo v kavč. V všite žepe lahko pospravimo knjige ali revije.

Tabureji namesto nočnih omaric
Če prostora za nočne omarice ni, si lahko pomagamo s stranskimi policami v vzglavju. Priročna odlagalna površina so mehki tabureji, ob katerih ne bo nevarnosti, če vanje pomotoma brcnemo. Zlahka jih premikamo po prostoru in so vsestransko uporabni.