Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 2. del – postelja

28. 07. 2014
Postelja
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi pohištva v spalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili posameznim elementom opreme.

Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Najpomembnejši kos opreme v spalnici je postelja. Ustrezen model izberemo glede na želeni tip ležišča in na prostorske zahteve. Širina dvojnega ležišča je najpogosteje 160 ali 180 cm. Običajno imajo postelje vzglavje, lahko pa so seveda tudi brez.

Lebdeča postelja
Popotovanje po posteljnem svetu bomo začeli z “lebdečo” posteljo, ki je zaradi izjemne uporabnosti v zadnjih letih prodajna uspešnica. Podprta je s sredinsko nogo, zadaj pa vpeta v steno. Po višini nastavljiv “podstavek” (ne moremo ga ravno imenovati okvir) je nekoliko ožji in krajši od ležišča, z zaokroženimi robovi, in je zelo primeren za majhne spalnice.

Postelja s steklenimi nogami
Novejša različica ima steklene noge in lahko stoji sredi prostora, saj ne potrebuje oporne stene. Princip “podstavka” (ne bojte se, da bi se ležišče premikalo, saj ga pri miru drži lastna teža) je enak, posteljno dno ima že integrirane letvice, ki nadomeščajo klasični latofleks.

Postelja s širokim okvirjem
Za lesene postelje s širokim okvirjem je potrebno več prostora in strateška postavitev v spalnici, da glavne poti po prostoru ne vodijo blizu izpostavljenih vogalov. Ni namreč prijetno, če ob nočnem obisku kopalnice pridelamo modrico na nogi.

Lesena postelja
Bolj praktični in uporabni so klasični modeli z višjim, a tankim okvirom in s po možnosti zaokroženimi robovi. Takšno posteljo si lahko omislimo tudi v manjši spalnici, je pa bolj običajnega videza, zato za popestritev poskrbimo drugače. Lesene postelje so lahko iz furnirja ali masive, med slednjimi najdemo tudi modele brez kovinskih spojnih elementov.

Tekstilna postelja
Dober kompromis so postelje, oblečene v tekstil, saj so vogali prijazno oblazinjeni. Mehko je tudi vzglavje, prevleke pa naj bodo obvezno snemljive in pralne. Postelje imajo lahko dvižno dno in vanje pospravimo sezonsko posteljnino. Modeli na nogicah so bolj zračni in pod takšnimi lažje posesamo.

Oblazinjena postelja z ovratnikom
Modeli so različni, od klasičnih do minimalističnih. Že nekaj let nas navdušuje oblazinjena postelja z ovratnikom, ki se ga zaviha ali odviha in posteljo spremeni v mehko družinsko gnezdo. Ker potrebuje nekoliko več prostora, je primerna za večje spalnice.

Oblazinjena postelja s “kamnitim” vzglavjem
Med posteljami, oblečenimi v tekstil, najdemo tudi ekstravagantne kreacije, saj imajo mehki materiali malo oblikovalskih omejitev. Tako si lahko omislite “skalnato” vzglavje.

Oblazinjeno vzglavje
Nenavadno posteljno vzglavje si lahko z nekaj spretnosti izdelate tudi sami. Klasične dekorativne blazine na steno pritrdite z ježki in jih po želji namestite tja, kjer vam pridejo prav pri večernem branju.

Usnjena postelja
Usnjene postelje so kot usnjene sedežne garniture; eni jih ljubijo, drugi se nikakor ne morejo navdušiti nad njimi. Vzdrževanje je enostavno, so trpežne, nekateri modeli so brez ostrih robov in zaključkov.

Vodna postelja
Če ste ljubitelji vodnega ležišča, je izbira posteljnega okvirja nekoliko otežena. Pri ponudnikih vodnih jeder so običajno na voljo preprosti okvirji iz cenenih materialov, če želite kaj več, pa bo potrebno iskati rešitev po naročilu. Konstrukcija takšne postelje naj bo močnejša, saj nosi veliko obremenitev.