Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema spalnice, 1. del – razporeditev pohištva v spalnici

25. 05. 2014
Spalnica, prostor za počitek
Ostali članki iz serije Oprema spalnice:
Oprema spalnice, 2. del – postelja
Oprema spalnice, 3. del – nočne omarice
Oprema spalnice, 4. del – garderobna omara
Oprema spalnice, 5. del – barve
Oprema spalnice, 6. del – ostalo pohištvo
Oprema spalnice, 7. del – dodatki
Oprema spalnice, 8. del – osvetlitev

Spalnica je prostor, kjer pri opremljanju običajno ne kompliciramo. Vanjo sodi postelja z nočnimi omaricami ali z odlagalno polico in garderobna omara, če za oblačila nimamo namenjenega prostora drugje. Nekateri si poleg tega zaželijo še komodo, delovno ali lepotilno mizo, TV, fotelj ali počivalnik… Pomembno je, da je spalnica urejena in zračna, da se v njej umirimo in si spočijemo.

Načrtovanje spalnice
Razporeditev pohištva v spalnici je odvisna od oblike prostora in od pozicije zidnih odprtin. Postelja naj ima zaščiteno vzglavje, z leve in desne naj bo dostopna. Če je možno, naj ima ležeči pregled nad tem, kdo vstopa v prostor. Na vsako stran namestimo omarico ali poličko. Idealno je, če je garderobna soba ločen prostor. Če imamo oblačila v spalnici, naj bodo v eni večji omari, da bo prostor deloval urejeno in pospravljeno. Omaram nad posteljo se izognimo, pri pomanjkanju prostora je bolje poiskati dodatne shranjevalne površine v predalih pod njo.

Tloris spalnice, omara nasproti postelje
V manjših spalnicah naj omara, če je možno, sega od stene do stene, da prostor dobro izkoristimo in pridobimo shranjevalne površine. Priljubljene so vgradne omare z drsnimi vrati, če imamo zanje dovolj globine. Kjer v takšne omare ne obešamo voluminoznih oblačil, je 65 cm dovolj, možno pa je shajati z minimalno 60 cm.

Tloris spalnice, “walk-in” omara nasproti postelje
V večji spalnici lahko za drsnimi vrati organiziramo garderobno sobo. Če imamo možnost, je del omar lahko dostopen z dveh strani. Levo in desno od postelje naj bo dovolj prehoda, običajno naj bi ga bilo okrog 75 cm, če pa smo v prostorski stiski, ga je lahko tudi manj, saj je postelja nizek kos pohištva, ki dovoljuje, da pri takšnih normativih malo pogoljufamo, koliko, pa je odvisno tudi od našega volumna.

Tloris spalnice, omara ob strani postelje
Če je omara postavljena ob eni ali drugi strani postelje, naj bo prehod na tisti strani čim večji, da bomo nemoteno dostopali do omare. Tudi tukaj imajo drsna vrata prednost, saj moramo pri krilnih upoštevati še širino krila, ki ga odpiramo

Tloris spalnice, garderobna soba v spalnici
Včasih je spalnica oblikovana tako, da ob stranski steni namesto omare lahko postavimo garderobno sobo. Običajno omare v tako majhnih garderobah nimajo vrat, zato jih je smiselno zapirati z drsnimi vrati ali z vse bolj priljubljenimi zavesami, ki omogočajo lažji in hitrejši prehod. Vzeti pa je treba v zakup, da bodo obleke v takšnem garderobnem kotičku vseeno nekoliko bolj prašne kot v klasični omari z vrati.

Tloris spalnice, garderobna soba za vzglavjem postelje
Če še niste nikoli pomislili – garderobno sobo lahko postavimo tudi za posteljnim vzglavjem. Takšne rešitve najpogosteje pridejo v poštev v mansardnih prostorih, kjer z omaro ob kolenčnem zidu pridobimo na stojni višini ali pa z dodatno steno celo skrijemo poševnino. Posteljo bi v tem primeru lahko postavili tudi nasproti vrat, vendar takšnim rešitvam pogosto botruje prelep razgled skozi okno.

V naslednjih delih bomo obdelali posamezne kose opreme.