Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema otroške in mladinske sobe

29. 05. 2008
Mladinska soba
Pri opremi bivalnih prostorov se veliko posvečamo kuhinji in dnevni sobi, ostali prostori pa so običajno bolj na stranskem tiru. V spalnici se zadržujemo le ponoči in nam vanjo brez večjih težav uspe spraviti posteljo in omaro. Pri mladinskih sobah pa je drugače; upoštevajmo, da je ta prostor za naše otroke hkrati spalnica, delovna in dnevna soba in kot taka si zasluži skrbno načrtovanje.

Otroška soba
Dokler so otroci majhni, jim najbolje ustrežemo s čim večjo igralno površino. Poleg postelje, ki je lahko manjša, so v sobi škatle za shranjevanje igrač, majhni stolčki in mizica in omara za obleke s policami. Osnovna oprema je lahko preprosta, vendar pa celoten prostor »pravljično« dekorirajmo.

Postelja na višini
Kadar prostora primanjkuje, dvignimo posteljo na višino, kot smo storili v sobici v Grosupljem, čeprav jo uporablja le en mali nadobudnež. Pod pogradom pridobimo imeniten igralni kotiček, ki ga popestrimo z vrečo za sedenje ali blazinami. Višina pod njim je okoli 130 cm, kar je za malčke prava stojna višina.

Nedomiseln načrt mladinskih sob
Šola kmalu prinese resnejšo sobo. Običajno je projekt hiše zasnovan tako, da se s tem, kako se bodo šolarji v svojih sobah počutili, nihče ni resno ukvarjal. V prostore se razpostavi pisalno mizo, posteljo in omare tako, kot je najbolj enostavno. Morda kdo pomisli, naj ima miza naravno svetlobo, prav gotovo pa delo ni prijetno, če je pogled uprt v steno.

Pisalna miza
Ste že kdaj videli pisarno, kjer bi bila miza direktorja obrnjena v steno in bi direktor kazal hrbet vstopajočim skozi vrata? Ne? Podobno je potrebno razmišljati, če želimo, da bodo otroci vendarle z veseljem sedli za pisalno mizo. S pravilno orientacijo mize se bodo domače naloge morda le preselile iz mize v kuhinji v prostor, ki temu namenjen.

Načrt mladinskih sob
V projektu ureditve prizidka enodružinske hiše smo sobi za malega Maksa in najstnico Hano oblikovali tako, da sta mizi ob oknu, pa vseeno »direktorsko« orientirani, s pogledom v prostor in proti vhodu. Omare so postavljene tako, da ohranjajo preostanek prostora v obliki, ki se bliža kvadratu.

Postelja, ki se razširi
Postelji sta nameščeni tako, da nista na prepihu. Oblika je enaka, le da ima mlajši bratec ležišče širine 90 cm, zraven pa polico za posedanje, če pridejo na obisk prijatelji. Kasneje, ko bodo aktualni obiski drugačne vrste, se za takšno posteljo preprosto kupi širše ležišče.

Vgradna omara
Vgradne omare so primerna rešitev tudi za mladinske sobe. Lahko ostanejo preproste enobarvne, ali pa jih oblečemo v fototapeto. Ko se jih bodo naši potomci naveličali, jih bodo zamenjali z drugačnim motivom. V omarah so poleg oblek lahko pospravljene tudi knjige, igrače in šolske potrebščine. Tako bo pospravljanje enostavnejše in soba bo delovala urejeno.