Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 9. del – dodatki

24. 01. 2014
Kopalniški dodatki
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Ko so groba dela v kopalnici končana, je čas za kopalniške dodatke. Brisače ne morejo ležati na pultu, rolice WC papirja ne sodijo na tla. Kam naj odložimo obleko, ko se slečemo? Najprijetnejši del opremljanja prostoru za osebno higieno vdihne dušo stanovalcev.

Obešalnik za brisače
Običajno je prvi nakup obešalnik za brisače. Poleg klasičnih kljukic ali kovinskih palic se najdejo tudi bolj zanimive rešitve, v cevke oblečene jeklene vrvi, ki jih pritrjujemo na različne načine. Na zankaste ali horizontalne obesimo brisače, na vertikalne zataknemo časopise ali nanizamo rolice papirja.

Obešalniki iz prodnikov
Obešalniki iz prodnih kamnov so prelep dekorativni element, ki poskrbi za welness pridih v kopalnici. Izdelave se lahko lotimo tudi sami, če pa nam pravi prodniki predstavljajo pretrd oreh, jih lahko izdelamo tudi iz polstene volne.

Stoječ obešalnik v kopalnici
Kam s kopalnimi plašči za po tuširanju? Če prostor dopušča, je nadvse praktičen element stoječ obešalnik, ki ga po potrebi prestavljamo. Da videz ne bo preveč pisarniški, poiščemo kakšen zanimiv kos, kot je Bonaldovo drevo.

Poličke v tušu
Pomembno poglavje so posodice za milo in zobne krtačke. Tukaj ponudbe ne manjka, zato zlahka izberemo komplet za k umivalniku. Če uporabljamo električne ščetke, polnilec skrijemo v omarico in vanjo v ta namen pripeljemo vtičnico. Zatakne pa se pri poličkah za šampon in druge pripomočke v tušu. Nekateri proizvajalci rešitev ponujajo že v ličnem kompletu ob nakupu armature. Druga estetska možnost so odlagalne niše, ki jih izdolbemo v steno tuš kabine, mrežastim kovinskim policam pa se raje izognimo.

Igrivi dodatki v kopalnici
Če imamo prostor, je v kopalnici nadvse uporaben element penasti tabure, ki je lahko stol ali odlagalna mizica. Dobro je, če je oblečen v nepremočljivo prevleko. Ljubitelji igrivih dodatkov se lahko poigramo z WC metlico in stojalom za papir. Mehki tepihi popestrijo tla in so prijetni za bose noge, tudi če imamo talno ogrevanje.

Rolice WC papirja
V projektu D.O.M.A. smo za papir izbrali kar običajne nosilce iz nerjavečega jekla, vendar smo jih namesto enega montirali kar šest. Tako smo poskrbeli za rezervne rolice (ki jih ni nikoli preveč) in za popestritev stene. Pustite domišljiji prosto pot!