Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 8. del – barve

27. 11. 2013
Osnovna oprema kopalnice v nevtralnih barvah
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Kaj pa barve v kopalnici? Opremo, ki jo je težko menjati, raje izberimo v nevtralnih odtenkih. Ko si ogledujete barvito ponudbo keramičnih ploščic, imejte v mislih, da vas bodo po vsej verjetnosti spremljale nadaljnih dvajset let, morebiti pa bodo razveseljevale (ali pa tudi ne ;-)) še stanovalce za vami. Prenova kopalnice predstavlja projekt, ki se ga večina otepa, dokler resnično ne postane neizogiben.

Nevtralna keramika in barvne stene
Če si želite kopalnice v intenzivnih odtenkih, je najbolj smiselna izbira nevtralna keramika, kombinirana z obarvanimi stenami, ki jih zlahka prebarvate drugače in kopalnici vdihnete popolnoma novo podobo. Pri izbiri barve sten se prepustite svojemu okusu in navdihu, poskrbite pa za dovolj beline, ki bo prostor uravnotežila.

Topli odtenki v kopalnici
V mislih imejte, da bo izbrana barva odsevala tudi na vašem obrazu, ko se boste pogledali v ogledalu. Kopalnice so praviloma manjši prostori z malo ali celo brez naravne svetlobe. Topli odtenki nas bodo polepšali, intenzivni hladni pa našemu tenu dodali nezdrav pridih, zato pri zelenih ali modrih raje izberite zabrisane tone. Ni naključje, da sta med najbolj priljubljenimi sončno rumena ali ciklamna ;-)

Drzno pobarvan dnevni WC
Če ne gre za kopalnico, ampak za dnevni WC ali sanitarije v poslovnem prostoru, smo pri izbiri barve lahko bolj drzni, saj se tam ne bomo ličili ali brili. Modra za fante in roza za punce, prostor v celoti, tudi po stropu, obarvan v enako barvo… Ne pozabimo, da je tudi črna barva! ;-)

Barve s svetlečimi delci
Za zahtevnejše obstaja na tržišču cela paleta atraktivnih metalnih odtenkov s svetlečimi delci. Medtem, ko bi siv odtenek deloval enoplastno in zamorjeno, bodo bleščičaste grafitne stene elegantne in sofisticirane. Zlata bo zasijala v kombinaciji s steklenim mozaikom in posekala vse glamurozne kombinacije keramike, kopalnica pa bo delovala toplo in prijetno.

Retro obarvana sanitarna keramika
Sanitarna keramika je zadnje čase praviloma bela, čeprav doživljamo revival retro odtenkov, ki spominjajo na šestdeseta ali sedemdeseta. Težko trdim, da bo izbira oranžne ali zelene WC školjke res časovno zaznamovala kopalnico, saj predvidevam, da bo sčasoma notranje opremljanje, podobno kot moda pri oblačenju, dovoljevalo vse, kar vam srce poželi. Vseeno za vsak slučaj takšne barve raje prihranimo za dnevni WC ali otroško kopalnico.

Črna sanitarna keramika je na pohodu
Vse več prozvajalcev je svoji liniji bele sanitarne keramike dodalo tudi črno, tako, da vam ni več potrebno posegati izključno po izdelkih višjega cenovnega razreda, če bi želeli drzno, pa vendar brezčasno kombinacijo. Ko se odločate za črn umivalnik, vedite, da boste vsled pogostega čiščenja vodnega kamna postali njegovi sužnji. Sicer je estetski učinek vreden truda, samo ne pritožujte se, da vas nismo opozorili ;-)