Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge

30. 09. 2013
Kopalniška stena v pralni barvi
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Trendovska kopalnica naj bo bolj kot servisnemu prostoru podobna wellness oazi, ki nas zjutraj napolni z energijo in zvečer umiri po napornem dnevu. Da bo res delovala kot “podaljšek” dnevne sobe in ne zgolj umivalnica, poskrbimo z izbiro talnih oblog in obdelavo sten!

Kopalnica kot prostor za sprostitev
Če je kopalnica v celoti obložena s keramiko, ji to odvzame občutek topline. Sodobne kopalnice imajo stene obarvane z zidnimi barvami, mokre stene obarvamo z vodoodporno pralno barvo, suhe pa lahko z običajno.

Kopalnica, obložena s prodnimi kamni
S keramiko obložimo stene tam, kjer je to nujno potrebno; običajno so to tla in stene v tušu ali okrog kopalne kadi. Da je takšna kopalnica usklajena, je najbolje izbrati isto vrsto keramike. Talna keramika je sicer debelejša in odpornejša od stenske, vendar nam nihče ne prepoveduje z njo oblagati tudi sten. Stenska keramika je manj odporna, vendar bo tudi na tleh brez težav vzdržala copate ali bose noge.

Keramične ploščice večjega formata
Če so v kopalnici le nujne površine obložene s keramiko, naj bodo enotnega videza, zato izbiramo plošče večjih formatov. Po stenah lahko nadaljujemo z enakimi ali z manjšimi formati. Fuge naj bodo po barvi čim bolj podobne barvi ploščic.

Kombinacija keramike različnih formatov
Če želimo ostati na varni strani in s keramiko obložiti vse mokre stene, se odločimo za različne formate in barve iste serije ali dekorativno keramiko. Kombiniranje je stvar okusa, vendar so trendi takšni, da so ploskve enotne in bordure nezaželene. Majhna kopalnica bo z vertikalnim dekorjem in večbarvno keramiko v pasovih delovala razdrobljeno.

Dekorativne ploščice
Poleg običajnih dekorativnih ploščic se vračajo retro in etno vzorci. Tako ene kot druge običajno nimajo cene na m2, ampak po kosih. Če ste se zaljubili vanje, imejte v mislih, da samo z eno vrsto, kot jih pogosto izrišejo v salonih, ne boste dosegli pravega učinka.

Kopalnica z orientalskim pridihom
Z dekorjem lahko obložimo steno v celoti, če nam prostor in žep to dopuščata, ali pa samo jasno omejen del stene. Tudi etno kopalnico z orientalskih pridihom lahko kombiniramo s sanitarno keramiko in armaturami najsodobnejših minimalističnih oblik, pazimo le, da se bo skladala z značajem celotnega objekta. Če ne gre za vikend na jugu Španije, se glede na lokacijo raje odločite za alpski ali mediteranski pridih.

Lesene obloge v kopalnici
Lesene obloge so za pogumne, zato so nekoliko manj pogoste. Če se odločimo za lesena tla, se zavedajmo, da bo potrebno nanje malo bolj paziti, razen, če uporabimo les za ladje. Ta ima drugo težavo, težko ga bomo namreč kombinirali s talnimi oblogami po drugih prostorih, če si tudi tam želimo parket. Vseeno poskrbimo za to, da bodo tla po prostorih usklajena.

Les v kopalnici
Ploščicam v imitaciji lesa se izogibamo, saj imajo, tako kot vse imitacije, pridih neiskrenosti. Tudi prave funkcije nimajo, saj je les topel na dotik, še tako dobra imitacija pa vedno ostaja hladna. Če si želimo lesa, pa z njim ne upamo obložiti tal, si omislimo leseno pohištvo ali pa domiselno stensko oblogo.

Fototapeta v kopalnici
Poleg lesa ali keramike lahko tla in stene obdelamo tudi s samorazlivnimi masami in premazi ali pa z oblogami iz kavčuka. Spa efekt v kopalnici lahko poleg tega, da jo opremimo z lesenim pohištvom, dosežemo tudi s tapeto s sproščujočim motivom, pazimo le, da nas ne zanese v podobe palmovih dreves, obsijanih s sončnim zahodom ;-)

Kopalnica s steno v tapeti
Poleg fototapet si lahko na stenah omislimo tudi klasične tapete, odporne na vodo. Z retro umivalniki v obliki modelčkov za peko se lepo ujemajo klasične proge, sicer pa prepustite prostor domišljiji.

Zelena stena v ploščah
Pravi hit v kopalnicah (pa tudi v drugih prostorih) so zelene stene. Obstaja več sistemov, nekateri so bolj, drugi manj zahtevni za vzdrževanje. Nekatere zalivamo, druge imajo namakalni sistem. Če izberemo plošče s posebnim mahom, ki ne potrebuje veliko vlage in svetlobe, je vzdrževanje praktično nepotrebno. Takšna kopalnica zagotovo sodi v “wellness” kategorijo!