Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje

29. 07. 2013
Visok stenski radiator v kopalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Nihče si izpod vroče prhe ne želi stopiti v ledeno mrzel prostor, zato naj bo kopalnica najtoplejši del stanovanja. Pri klasičnem načinu ogrevanja običajno izberemo visok stenski radiator, drugačnega, kot v ostalih prostorih. V objektih s talnim gretjem električni radiatorji pridejo prav v prehodnih obdobjih, da kopalnico lahko na hitro ogrejemo, sicer pa se jim lahko tudi popolnoma odpovemo.

Bel cevni radiator “lojtrca”
Najpogosteje v kopalnici kraljuje bel cevni radiator “lojtrca”. Nekateri so prepričani, da je ravno tak model najprimernejši za sušenje brisač, kar pa ne drži povsem, saj za ta namen lahko uporabimo večino kopalniških radiatorjev. Poleg najosnovnejših obstajajo tudi bolj estetski modeli cevnih radiatorjev, ki se na beli podlagi lepo zlijejo z ostalo opremo, izogibajmo pa se montaži na barvasto keramiko!

“Cevni” radiator Tubes
Na tržišču je ponudba dekorativnih kopalniških radiatorjev zelo pestra, izbira pa je pogosto odvisna od zahtevnosti montaže in globine žepa. Tudi bel cevni radiator pozna svoje izpeljanke, ki nas navdušujejo z minimalističnim dizajnom. Na Tubes-ovem lepotcu lahko prav tako sušite brisače!

Visok in ozek radiator v metalik grafitni barvi
V barvitem prostoru bo najlepši radiator v metalik srebrni ali grafitno sivi izvedbi. Ne moremo zgrešiti, če namesto standardne širine in višine izberemo ozkega in visokega, ki bo prostoru v okras. Če nam postavitev v kopalnici to omogoča, radiator montiramo na steno, pobarvano s pralno barvo, in se tako izognemo izrazito kopalniškemu videzu.

Nosilci za obešanje brisač na radiator
Za veliko dekorativnih radiatorjev, ki so popolnoma gladki ali pa z vertikalnimi rebri, je predvidena dodatna oprema – montažni nosilci za obešanje brisač v enaki obdelavi kot je radiator.

Antrax dekorativni radiatorji
V poplavi dizajnerskih radiatorjev najdemo zanimive skulpture vseh barv, cevaste modele industrijskega videza, stebre, ki stojijo sredi prostora, gladke dekorativne ploskve, ki so lahko enobarvne ali potiskane z motivi znanih oblikovalcev. Takšni z nalepljenim ogledalom nam navidezno povečajo prostor in opravljajo dve funkciji.

Antrax grelne police
Če nam prostor dopušča, si lahko namesto radiatorja omislimo ogrevano klop. Če prostora nimamo, je Matteo Thun za Antrax oblikoval poličke, na katerih so brisače vedno prijetno tople. Nanje lahko zložimo tudi pižamo in copate in po kopeli smuknemo v ogreta oblačila.

Antrax kamin na bioetanol
Kopalnice že dolgo niso namenjene zgolj umivanju, ampak tudi sproščanju. Pogosto so opremljene s sauno, masažno kadjo, ležalniki… V takšni “spa” kopalnici si lahko privoščimo stenski ali prostostoječ kamin na bioetanol, s katerim ne bomo imeli veliko dela, bo pa ogrel naše telo in naše srce.