Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…

30. 05. 2013
Utility kot del prostora v stanovanju
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Pralni stroj, plinski grelnik in podobni elementi so največji nebodijihtreba v kopalnici. Ker niso lepi na pogled kopalnici odvzamejo “spa” pridih, pogosto pa zasedajo tudi prepotrebni prostor. Idealno mesto zanje je utility, kjer si, če je prostor, organiziramo tudi likalnico, da nam deske ni potrebno pospravljati. Če je utility kotiček del večjega prostora, je vseeno zaželeno, da stroje zapremo z vrati, le na prezračevanje ne pozabimo!

Pralni in sušilni stroj v predsobi
Tudi v stanovanjih, kjer so kopalnice mikro velikosti, utility pa le sanje, lahko pralni stroj izselimo iz kopalnice. Najpogosteje pristane v kuhinji; če izberemo vgradnega, smo omejeni pri modelih, prostostoječ pa bo pokvaril izgled kuhinje. Pametneje ga je postaviti v garderobno sobo ali v garderobno omaro na hodniku. Če se ta odpira z drsnimi vrati, je lahko poleg pralnega v njej tudi sušilni stroj, pa posebnega zračenja ne potrebujemo; ko sušilec deluje, preprosto pustimo vratno krilo odprto.

Omara za pralni stroj v dnevnem WCju
Primerno mesto za pralni stroj je tudi dnevni WC, če je le dovolj velik. Bodimo pozorni na to, da ga je kdaj pa kdaj potrebno servisirati ali zamenjati, zato naj bo postavljen tako, da pri menjavi ne bo potrebno odmontirati WC školjke. Pri zapiranju z drsnimi vrati upoštevajte prekrivanje vratnih kril; svetla odprtina naj bo malo širša od širine stroja.

Kotiček za pralni in sušilni stroj v kopalnici
Medtem ko vidni plinski ali električni grelnik kopalnico res spremenita v kurilnico, lepšim modelom pralnih strojev in sušilcev lahko odredimo viden prostorček v kopalnici. Če nas pogled na stroja vseeno moti, ne moremo pa ju zapreti z vrati, je dobra rešitev tudi neprosojna zavesa. Če še niste vedeli: zavese so spet v modi, ne na oknih, ampak namesto drsnih vrat.

Plinski grelnik in pralni stroj v omari
Pri zapiranju plinskega grelnika poskrbimo za prezračevanje, glede ustrezne izvedbe se pozanimajte pri proizvajalcu. Namesto običajnih rešetk lahko omaro naluknjamo in odprtine služijo tudi namesto ročajev.

Utility omara
“Utility omara” je lahko del kopalnice. Znotraj omare na strop namestimo dodatno luč, da bomo ločili črno perilo od temno modrega ;-) Nad strojem pridobimo prostor za koše za umazano perilo. Ob strani je prostor tudi za likalno desko. Ko so vrata zaprta, udušijo zvok pralnega stroja.

Niša za pralni stroj, zaprta z vrati
Pralni stroj, sušilec in električni grelnik vode lahko pri standardni višini stropa namestimo enega nad drugim. Izbrati moramo pravi model grelnika, obstajajo tudi takšni, ki se montirajo v ležečem položaju. Ko nišo s stroji zapremo z vrati, postane kopalnici v okras.

Omara za pralni stroj kot del tuš kabine
Če imamo prostor za pralni stroj poleg tuša, je lahko omara kar del tuš kabine. Vrata, ki zapirajo stroj, so iz ogledala, preostali del kabine pa steklen. Možnosti, kako estetsko umestiti nebodijihtreba v kopalnico je še veliko, edina omejitev naj bo vaša domišljija!