Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad

30. 03. 2013
Tuš in kopalna kad v kopalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Pri načrtovanju umivanja od glave do pet smo pogosto pred dilemo: tuš ali kopalna kad? Prha je bolj praktična, porabimo manj vode, pa še manj prostora zavzame. Če res nikoli ne uživamo v kopeli, je torej prava izbira, pomislimo pa tudi na to, če bodo uporabniki kopalnice majhni otroci… njim so kopalni užitki neprecenljivi ;) Če imamo dovolj prostora in smo pred takšno dilemo, je najbolje, da si omislimo oboje.

Tuš kad v kopalnici
Tuš kadi so različnih oblik in dimenzij, dobijo pa se tudi takšne, ki so izdelane po meri. Ko izbirate velikost, upoštevajte tudi obliko; če velja zaokrožena kad 80×80 cm za majhno in neudobno, je kvadratna enakih dimenzij že precej prostorna. Eni modeli so od tal dvignjeni, drugi se montirajo v nivoju s tlakom, pri nekaterih sta možni obe opciji.

Tuš s kanaleto
Elegantna rešitev za tuš v modernih kopalnicah je izvedba brez tuš kadi. Talna površina v kopalnici je tako enotna, v tušu je po tleh enaka keramika kot v ostali kopalnici.Takšno izvedbo je potrebno predvideti vnaprej in pripraviti padec v tlaku, zahteva pa tudi nekoliko daljšo dolžino tuša. Pri adaptacijah pogosto to ni mogoče in se je pri izvedbi brez tuš kadi potrebno zadovoljiti s stopničko.

Tuš s stenskim odtokom
Kadar ne želimo tuš kadi, imamo na izbiro klasičen talni odtok ali bolj estetski linijski talni odtok ali kanaleto. Če talnega odtoka ne želimo, se lahko odločimo za stenski odtok, ki je še enostavnejši za čiščenje.

Prha za stekleno steno
Prho običajno z ene ali več strani zapremo s steno. Če je dovolj dolga, je lahko brez vrat, ločena s stekleno ali zidano pregrado. Manjše tuš kabine seveda potrebujejo vrata, krilna so za čiščenje manj težavna od drsnih, če le imamo prostor zanje. Polkrožne tuš kabine imajo več profilov kot ravne in so manj praktične za čiščenje.

Armatura v tušu
Nadometne armature v tušu poznamo, običajno se v novih kopalnicah raje odločimo za podometne. Smiselno je, da se vnaprej odločimo za model, saj je potrebno v steno ob razpeljavi vodovodnih priključkov vgraditi ustrezen podometni del. Med termostatskimi si lahko omislimo takšne, kjer si vsak član družine “sprogramira” svojo temperaturo vode, če pa se radi prhate izmenično s hladno in toplo vodo, raje izberite običajno. Tuš ročke so klasične ploščate ali v obliki valja ali kvadra. Predvsem moški se navdušujejo nad nadglavno prho, ki posnema topel poletni dež.

Tuš in kopalna kad v enem
Za tiste z malo prostora in željo po tušu in kopalni kadi je na tržišču hibrid – tuš s premično ploščo. Če jo odmaknemo, lahko v kad pod njo natočimo vodo in uživamo v kopeli. Takšna izvedba je nekoliko bolj zahtevna, saj je kad poglobljena v tla ali pa je potrebno del kopalnice dvigniti.

Steklena stena za tuširanje na banji
Banja je uporabna za kopanje in prhanje, slednje je v njej nekoliko manj udobno kot v tuš kabini. Če se nimamo namena tuširati sede ali škropiti po kopalnici, nad rob kadi montiramo vrtljivo steklo, ki ga med čiščenjem banje zasukamo ob steno. Ko izbiramo ustrezno kad, bodimo pozorni na dimenzije. Včasih videz vara; kotni modeli so običajno prostorsko potratni, v resnici pa je del, kjer ležimo, precej krajši kot pri pravokotnih.

Vgradna kopalna kad
Kopalne kadi so vgradne ali prostostoječe. Vgradne imajo običajno možnost dodatne bele akrilne obloge ali pa jih obložimo s keramiko. Zaokrožene modele oblagamo z mozaikom ali manjšimi ploščicami, ravne lahko oblagamo tudi z velikimi formati. Če imamo prostor, lahko izberemo banjo s poudarjenim robom in si privoščimo širšo obzidavo, kar običajno pripomore k lepšemu videzu kopalnice, poleg tega pa pridobimo površino za odlaganje ali sedenje.

Prostostoječa kopalna kad
Prave prostostoječe kadi so ulite v enem kosu in so precej dražje od običajnih. V kopalnici zavzamejo več prostora, saj pridejo do izraza le takrat, ko jih ne tiščimo med stene. Pravokotne lahko postavimo ob steno, za ovalne pa je bolje, da so toliko odmaknjene, da lahko okrog banje pobrišemo tla.

Podometna armatura na kopalni kadi
Tudi pri kadeh so vse bolj priljubljene podometne armature. Lahko so stenske, kot v tušu, ali pa vgrajene v rob banje; v tem primeru se cev tuš ročke izvleče iz škatle, ki je vgrajena spodaj, podobno kot pri kuhinjskih armaturah. Tuš ročka je skoraj obvezna oprema tudi pri kadeh, ki jih ne uporabljamo za tuširanje, saj jih z njo lažje speremo. K prostostoječim kadem lahko izberemo le stenske ali za oko bolj privlačne talne modele.