Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar

24. 01. 2013
WC in bide v kopalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice: Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

WC školjka je obvezna oprema vsakega stanovanja, poleg nje se pogosto pojavi tudi bide, vse več sanitarnih prostorov, posebno kjer v družini številčno prevladujejo moški, pa je opremljenih tudi s pisoarjem.

Usklajenost sanitarnih elementov v kopalnici
Ko izbiramo sanitarne elemente, naj bodo vsi iz iste serije, da bo kopalnica delovala kot usklajena celota. Pravokotni umivalnik ne narekuje nujno tudi pravokotne školjke, pomembno je, da sta elementa oblikovno sorodna. Pri proizvajalcu Catalano lahko izbirate med obema oblikama, odvisno, kako udobno bi radi sedeli.

Dnevni WC
Dimenzije WC školjk so različne, za majhne dnevne WCje je bolje izbrati kratke različice. Predvsem v starejših stanovanjih v blokih je bil dnevni WC pogosto brez umivalnika; z izbiro mini školjke se pridobi več prostora za mini umivalnik. Tak prostorček bo optično povečalo ogledalo, pri njegovem oblikovanju pa le pustimo domišljiji prosto pot.

Osvetljene niše nad vgradnim kotličkom
WC splakovalniki pod stropom, z zamaščeno bingljajočo vrvico, sodijo v preteklost. Tudi tisti plastični zadaj za školjko izumirajo, prav tako bolj prefinjene keramične različice, imenovane “monoblok”. Na pohodu so podometni kotlički z različnimi tipkami za splakovanje. Običajno zavzamejo do 15 cm globine in jih izvajalci radi zaključijo z mini poličko, ki pa, roko na srce, ni posebno praktična, še manj pa estetska. Lepše bo, če si nad kotličkom omislite osvetljene niše, pri prostorski stiski pa dodatno omarico.

Stoječi WC in bide
WC in bide sta lahko stoječa ali viseča. Če imate talni odtok, izbire ni, sicer pa lahko stoječo WC školjko uporabite tudi pri stenskem odtoku. Talne školjke so običajno nekoliko lepše, bolj minimalistično oblikovane, ker imajo dizajnerji več manevrskega prostora za napeljavo odtoka. Viseči elementi so bolj praktični, saj je pod njimi enostavno počistiti.

Pisoar s pokrovom
Če ste se odločili za pisoar, vam bo verjetno narekoval podobo celotne kopalnice, saj je izbira na tem področju še vedno precej omejena. Modeli pisoarjev, namenjenih domači uporabi, so opremljeni s pokrovom, kotlički pa so montirani višje kot pri WCju. Običajno ima vsak proizvajalec en ali dva modela, ki “pašeta na vse elemente njihovega programa”, kar v prevodu pomeni, da pravzaprav nikamor ne pašeta prav dobro.

Dodatki za WC
Običajno so deske opremljene z mehanizmom za mehko zapiranje. Če imamo zadaj na steni pralno barvo, je najbolje, da na pokrov nalepimo košček filca, da se stena mehansko ne poškoduje. K dekoraciji WCja sodi tudi metlica za čiščenje. Če kupujemo dizajnerske metlice, bodimo pozorni, da lahko dokupimo dodatne krtačke za menjavo. Izbiramo lahko med takšnimi, ki se montirajo na steno, ali med klasičnimi, ki jih postavimo zraven školjke. Nekatere so kombinirane s stojalom za WC papir.

Bralni kotiček v kopalnici
Ko izbiramo stojalo za WC papir, pomislimo na rezervne rolice. Nekateri modeli imajo že predvidene “dodatne kapacitete”, lahko pa se znajdete tudi drugače. Ker je WC najmirnejši kotiček v stanovanju, ga mnogi radi izkoristimo za branje, reševanje križank ali sudokuja. Tudi proizvajalci kopalniških dodatkov so upoštevali to precej razširjeno navado (o kateri sicer ljudje neradi govorijo ;)) in izdelali stojalo za časopise prav v ta namen. Ne pozabite na primerno osvetlitev!