Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo

26. 11. 2012
Umivalnik v kopalnici
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Umivalnik je v kopalnici največ v uporabi. Montiran naj bo tako, da je zgornji rob na višini 90cm od tal. Polkrožni modeli z nogo ali brez so preteklost, časi niso naklonjeni niti klasičnim kopalniški blokom. Zavladali so nasadni umivalniki, ki stojijo na pultu, omarici ali so montirani samostojno. V mnogih družinskih kopalnicah sta v uporabi dva umivalnika ali en širši z dvema aramaturama.

Okrogel umivalnik z armaturo
Najpogostejši so pravokotni modeli; ti so večinoma tudi najbolj praktični, saj zavzamejo najmanj prostora. Minimalna globina pulta ali omarice spodaj je enaka globini umivalnika, izberemo lahko klasično pipo. Pri priljubljenih okroglih “skledicah” potrebujemo globlji pult, da lahko pobrišemo tudi del ob steni. Armatura je bodisi na pultu bodisi podometna na steni; sprijazniti se moramo, da nam bo z rok ob odpiranju in zapiranju kapljalo na pult.

Samostoječa umivalnika
Za tiste, ki bi v kopalnici želeli imeti nekaj posebnega, so tukaj samostoječi monoliti; povečini so okroglega ali kvadratnega prereza, ne dvomim pa, da se bo kmalu pojavilo kaj novega. K takšnim stebrom sodijo visoke armature z vodovodnim priključkom iz tal. Rešitev ne ponuja dobrega izkoristka prostora, zagotovo pa naredi vtis!

Omarice pod umivalnikom
Pod umivalnikom je običajno pult, ki ima spodaj predale, ob njem pa so plitve omarice za kozmetiko. Praktično je, da so v omarah vtičnice za polnjenje zobnih ščetk, priklop brivnika, sušilca za lase in podobnega, saj se tako lahko izognemo stalnemu pospravljanju teh pripomočkov; kot v kuhinji so lahko stalno v polni pripravljenosti, vtičnice pa zaščitene pred vodo.

Umivalnik, montiran na steno
Kadar je prostora dovolj, je pod umivalnikom lahko le pult brez omarice, ali pa ga samostojno montiramo na steno; v tem primeru je potrebno izbrati okrasni sifon, saj ta ne bo skrit v omarici. Ne pozabite, da ob umivalnik sodijo tudi kopalniški dodatki; obešalnik za brisače, posodica za milo, ščetke…

Omarice, obešene na steno
Pri pravokotnih umivalnikih je spodaj lahko le omarica v velikosti umivalnika. Najbolje je, če jo obesite na steno, dvignite jo dovolj visoko, da lahko nemoteno počistite tla. Kadar stena ni dovolj trdna, umivalnik pa ni predviden za montažo na steno, naj bo zaradi teže omarica na nogah. Tudi plitve omarice za kozmetiko lahko visijo na steni.

Osvetlitev ogledala v kopalnici
O razsvetljavi v kopalnici smo že pisali; nad umivalnik sodi dobro osvetljeno ogledalo. Luč na stropu ali nad ogledalom ni najboljša izbira, saj se bodo na obrazu pojavile sence; primerna je razpršena svetloba z leve in desne, dodatno tudi z zgornje strani. Idealna rešitev so svetlobna ogledala, vgradne ali nadgradne fluorescenčne sijalke, izognite pa se halogenskim reflektorjem.

Ogledala z dekorativnimi nalepkami
V večjih kopalnicah, kjer nad umivalnikom ni omaric s frontami iz ogledala, lahko sprostite domišljijo in si omislite nekoliko drugačne oblike; dolge horizontalne ali vertikalne pasove, ki se nadaljujejo na stropu, kroge ali jajčasta ogledala. Morda so videti komplicirana, v resnici pa je izdelava nadvse preprosta, saj vam jih odreže steklar in jih sami prilepite na steno. Takšna ogledala bodo glavna zvezda kopalnice, še posebej, če jih oblepite z dekorativnimi nalepkami.

V naslednjem delu nas čakajo wc, bide in pisoar ter vse, kar spada v najbolj skrit kotiček kopalnice.