Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

27. 03. 2014
Osvetlitev kopalnice
V prvem delu članka smo pisali o razporeditvi elementov v kopalnici, v nadaljevanjih pa se bomo podrobneje posvetili vsakemu posebej.

Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki

Premišljeno projektirana osvetlitev je v kopalnici ključnega pomena, saj potrebujemo tako močno “delovno” svetlobo kot različne ambientalne vire za vzdušje. Ker pa sodi med “mokre” prostore, je potrebno upoštevati tudi pravila glede zaščite pred vodo.

Izbira svetil glede na varnostna območja
Kopalnico delimo v štiri varnostna območja in glede na to izberemo ustrezna svetila. Cona 0 znotraj kopalne ali tuš kadi predpisuje nizkonapetostno 12V napeljavo in svetila z zaščito IP X7. V cono 1 sodijo vertikalne površine na zunanjem robu kadi ali znotraj tuša. V tem primeru je zaščita najmanj IP X4 proti pršenju, v primeru masažnih curkov pa IP X5. Napeljava je tudi tu 12V. Transformatorji morajo biti odmaknjeni od območij 0 ali 1. Cona 2 je 60 cm širok pas, ki obdaja območje 1. Tudi tukaj so zahteve po svetilih z zaščito najmanj IP X4 proti škropljenju. Zunaj teh treh varnostnih območij je cona 3, kjer ni posebnih zahtev.

Osvetlitev ogledala
Najpomembnejša je pravilna osvetlitev ogledala nad umivalnikom. Da bi se ob prvem jutranjem srečanju s samim seboj ne prestrašili, poskrbi razpršena svetloba z leve in desne (lahko pa tudi dodatno z vrha), ki na obrazu ne ustvarja senc, ampak ga enakomerno osvetljuje. Če je ogledalo vpeto med dve steni, so lahko luči vgrajene ob straneh in tako ne gledamo naravnost v vir svetlobe. Enostavna rešitev so ogledala z integriranimi lučmi, kjer ogledalno površino levo in desno zamenja pas matiranega stekla.

Prha s kromoterapijo
V tuš kabinah pogosto v strop vgradimo luči z ustrezno zaščito, saj je tudi tukaj potrebna dobra osvetlitev. Nekatere pršne glave so že opremljene z virom svetobe, ki spreminja barvo in nas razvaja s kromoterapijo. Če so kombinirane še s funkcijo tropskega dežja in tople meglice, imamo že mini domači welness kotiček.

Osvetlitev nad WC školjko
WC školjka je pogosto oaza miru, kamor se zatečemo pred družinskim vrvežem in v miru preberemo časopis ali rešujemo sudoku. Ste tudi vi včlanjeni v ta klub? Potem je dobra osvetlitev tudi v tem delu “a must have”. Najraje za vgradne luči izkoristimo prostor nad splakovalnikom, izvrstna in uporabna rešitev so osvetljene dekorativne niše.

Ambientalna osvetlitev kopalnice
Za pravo spa vzdušje v kopalnici poskrbi ambientalna osvetlitev. Možnosti zanjo je neskončno, lučke v tleh, v robu kadi, LED trak v senčni fugi ob steni ali na stropu. Nad banjo si lahko omislite zvezdno nebo, ki ga, ko ne bo prižgano, ne boste opazili. Vedno aktualna in enostavna rešitev so dišeče svečke.
Po centralni stropni osvetlitvi v majhnih kopalnicah ni potrebe, v večjih pa pride prav vsaj ob čiščenju prostora. Izberemo lahko svetilo na predelu, kamor ostala osvetlitev ne sega, ali pa raster luči po celotni površini stropa.