Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Oprema kopalnice, 1. del – razporeditev elementov v kopalnici

29. 09. 2012
Pralna barva v kopalnici
Ostali članki iz serije Oprema kopalnice:
Oprema kopalnice, 2. del – umivalnik, omarice in ogledalo
Oprema kopalnice, 3. del – WC, bide in pisoar
Oprema kopalnice, 4. del – tuš in kopalna kad
Oprema kopalnice, 5. del – pralni stroj, sušilec, plinski in električni grelnik vode…
Oprema kopalnice, 6. del – ogrevanje
Oprema kopalnice, 7. del – talne in stenske obloge
Oprema kopalnice, 8. del – barve
Oprema kopalnice, 9. del – dodatki
Oprema kopalnice, 10. del – osvetlitev

Kopalnica je običajno eden manjših prostorov v stanovanju, kar pa ne pomeni, da je ne bi mogli urediti v slogu welness centra in uživati v vsakdanji negi. Majhna ali velika, z oknom ali brez, prav vsaka je lahko funkcionalna in sproščujoča.
Stene, do vrha obložene s keramiko, so preteklost. Keramika naj bo tam, kjer jo potrebujemo, ostale stene so lahko le barvane s pralno barvo. Tako bo kopalnica bolj podobna ostalim “suhim” bivalnim prostorom.

Postavitev kopalnice
Ko načrtujemo izris kopalnice, premislimo, katere elemente potrebujemo. Obvezna oprema so umivalnik, ogledalo, omarice, wc in tuš in/ali kad, pogosto tudi bide in vedno bolj priljubljen pisoar. Če ne gre drugače, je v njej pralni stroj, morda tudi sušilec; v tem primeru je potrebno nameniti nekaj prostora umazanemu perilu. Veliko kopalnic ima radiator, nekatere tudi nebodigatreba bojler. Uživači, ki imajo dovolj prostora, si omislijo tudi sauno, ležalnike, mizo za masažo… Kje je najpametneje začeti? Najprej razmislimo, kako bi načrtovali idealno kopalnico, potem pa zaradi prostorskih omejitev sklepamo kompromise, saj se pogosto izkaže, da se prav vseh pravil ne moremo držati.

Tloris kopalnice, primer postavitve umivalnika
Kopalnico hkrati uporablja več članov družine in pogosto se zgodi, da si nekdo umiva zobe, ko bi drug rad vstopil, zato umivalnika ne postavljamo takoj za vrata. Če je v prostoru okno, naj bo osvetljen z naravno svetlobo, saj je nad njim običajno ogledalo. Idealno bi bilo, da za umivalnikom pustimo vsaj 80 cm prostora, če pa za njim stojijo nižji elementi kot so WC ali kopalna kad, lahko tudi nekoliko pogoljufamo.

Tloris kopalnice, WC in bide za pregradno steno
WC naj ne bo osrednji motiv, ki ga zagledamo, ko odpremo vrata. Idealno bi bilo, da bi kotiček za male in velike potrebe nekoliko ločili od preostalega dela. Lahko ga delno zakrijemo s tušem ali kadjo, dobre so tudi rešitve s pregrado, ki ponuja sedečemu nekaj zasebnosti. V prostornih kopalnicah si lahko privoščimo celo to, da zanj predvidimo prostor znotraj prostora. Najlepše in najbolj praktično je, da WC in bide stojita drug ob drugem, enako velja za pisoar.

Tloris kopalnice, postavitev tuša in kopalne kadi
Ko načrtujemo pozicijo tuš kabine in/ali kopalne kadi, imejmo v mislih, da bo to del prostora, ki je visoko obložen s keramiko. Če bomo imeli oboje, je najlepše, če sta elementa ob isti steni, ki je v celoti v keramiki. Tako dosežemo eleganten videz kopalnice in minimalno površino s keramiko obloženih sten.
Kotne kadi v kopalnici zavzamejo več volumna, so pa po dolžini v resnici krajše. Prostostoječa kad pride do izraza takrat, ko je okrog dovolj prostora.

Tloris kopalnice, pralni in sušilni stroj v omari
Če imamo prostor, pralni in sušilni stroj postavimo ven iz kopalnice, v utility ali v dnevni WC. V kopalnici ju lahko zapremo z vrati, seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno prezračevanje. Vrata bodo tudi ublažila hrup, ko so stroji vključeni. Če je v prostoru grelnik vode, je najbolje, da je skrit v isti omari.
Radiator v kopalnici je običajno na steni in se uporablja tudi za sušenje brisač; če imamo talno ogrevanje, se mu lahko odpovemo. Stene za radiatorjem ni potrebno oblagati s keramiko.

V nadaljevanju članka se bomo posvetili posameznim sanitarnim elementom.