Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Okrasimo stene! 1.del

31. 07. 2008
Osvetljena stena
Kaj bo pa na tej steni? Bo kar prazna?
To je vprašanje, ki ga pri svojem delu slišim iz premnogih ust. Sicer vedno razložim, da s »prazno« steno ni nič narobe; ravno nasprotno. Stene omogočajo, da prostor diha in res ni potrebno, da vsak prostorček zapolnimo s poličkami in slikami. Kljub temu pa vseh sten le ne puščamo praznih, največje in najlepše, kjer ni radiatorjev, domofona in klimatske naprave se razveselimo, saj jo spremenimo v dekorativen element, ki hitro postane najlepši del stanovanja ali pisarne.

Svetlobni snopi na steni
Najbolj enostaven način za popestritev je barva. Stena, obarvana z intenzivno barvo, oživi; še lepši učinek dosežemo, če jo domiselno osvetlimo. Lahko so to le vanjo usmerjeni snopi reflektorjev ali pa izberemo dekorativna svetila, ki zahtevajo obarvano steno kot podlago. Ni nujno, da se igramo z živahnimi toni, tudi na čokoladni, črni ali zlati podlagi bo osvetlitev prišla do izraza.

Tapete
Trendi se vračajo in v modi so tapete. Lahko so potiskane z baročnimi motivi ali pa z modernimi grafičnimi vzorci. Za večje površine izberite nežnejše motive, če pa bi oblepili le eno steno, bodite pogumnejši! Ko se jih naveličate, ji preprosto zamenjate ali celo odstranite, ko bodo modne zapovedi drugačne. Saj verjetno ne bi radi ob njih dočakali naslednji comeback čez trideset let?

Fototapete
Fototapete nas popeljejo v kraje, ki so nam pri srcu, ali pa nas pomirijo s podobami iz narave. Nekateri si omislijo v dnevni sobi razgled na Manhattan, drugi sanjarijo o modrem morju otočja Fiji, tretji imamo rajši preproste naravne motive. Ni nujno, da so v naravni velikosti, steno nam lahko krasijo tudi ogromni listi.

Pobarvani vzorci na steni
Če ste spretni s čopičem, pustite prosto pot domišljiji in vzorce pobarvajte! To je gotovo najcenejša izbira, vendar primerna le za potrpežljive. Popravki na steni namreč niso tako enostavni, kot na papirju. Seveda lahko najamete potrpežljivega pleskarja, ki bo delo opravil namesto vas.

Dekorativne nalepke
Če bi želeli natančno izrisan motiv, je morda bolje, da steno okrasite z dekorativnimi nalepkami. Naročite jih lahko v kakšni od mnogih spletnih trgovin, seveda pa je možna tudi izdelava in izrez motiva po naročilu.

Stene pa lahko okrasite tudi s slikami, preberite, kako jih pravilno obesite!