Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Okrasimo stene! 2.del

30. 07. 2009
Slike na steni
Namesto z nalepkami in tapetami lahko svoje stanovanje popestrite tudi s slikami. V okvirju na steni se znajde vse od plakatov in likovnih del priznanih umetnikov do družinskih fotografij. Pravil pri obešanju slik je veliko, a univerzalen obrazec ne obstaja. Strokovnjaki sicer svetujejo, naj bi na enem zidu ali v enem prostoru imeli sorodne zvrsti slik.

Slika na karnisi
Za obešanje slik na steno običajno uporabljamo žebljičke ali vijake. Slaba stran tega principa je, da po premikanju v zidu ostanejo luknje. Tako se vse več zbiralcev poslužuje galerijskega sistema s karnisami, ki se pritrdijo pod strop. Iz tirnice v karnisi visijo laksi s kljukicami za slike, ki se jih lahko premika vertikalno po laksu ali horizontalno po tirnici.

Slika v višini oči
Slik ne obešajte previsoko. Prav gotovo je nemogoče uživati v likovni umetnosti, če morate pri tem iztegovati vrat, zato naj bodo v višini oči opazovalca. Prav tako slik ne obešajte prenizko okrog prostora za sedenje, da vas pri naslanjanju ne bodo ovirale.

Kompozicija slik
Pri nizkih ali spuščenih stropih se lahko poslužite trika. Slike obesite vertikalno eno nad drugo, kar bo sobo optično zvišalo, horizontalni razpored pa bo prostor razširil. Drugi trik, ki optično poviša strop, je, da slike obesimo nekaj centimetrov pod linijo oči, kar pa deluje le, če ob steni ni drugih kosov pohištva.

Obešanje skupine slik
Kadar razobešate večjo skupino slik različnih velikosti, je njihova razporeditev zelo pomembna, saj je od tega odvisno, kako bo posamezen kos prišel do izraza. Pogled opazovalca se bo vedno ustavil v sredini skupine slik, zato ga morate z zanimivim poudarkom načrtno speljati naokrog. Takšno skupino naj povezuje skupna barvna niansa, tehnika, motiv, stil ali enak okvir.

Slike na stopnišču
Majhna slika naj ne sameva na veliki steni, medtem ko na ozke zidove namesto velikih slik raje obesimo več manjših. V stopnišču naj sledijo liniji stopnic. Razmik med posameznimi slikami naj ne bi bil širši od polovice najožje slike v skupini. Najmanjši razmik, ki je še sprejemljiv, je 5cm, sicer pa lahko namesto merila uporabite kar dlan.

Slike na enobarvnem ozadju
Za zelo pisane slike je najprimernejše enobarvno ozadje. Če kljub vsemu želite takšno sliko obesiti na večbarvno steno, ji privoščite širok enobarven passepartout ali okvir. V nasprotju s splošnim prepričanjem pridejo slike najbolj do izraza na temnih, črnih zidovih. Seveda pa je ključnega pomena to, kaj pravzaprav obešate, kajti vsaka slika le ni umetnina!

Tekst in izbor slik: Živa Čar Abs. Arh.