Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Notranja oprema in inštalacije

31. 03. 2008
Notranja oprema kuhinje
Na notranje opremljanje se žal velikokrat pomisli šele takrat, ko zidovi že stojijo in so po prostorih že razpeljane vse inštalacije. Takšen vrstni red je napačen; notranja oprema namreč določa pozicijo inštalacij in nikakor ne obratno.

Osnovna razpeljava inštalacij
Napeljave so pogosto narejene po projektu PGD, ki je namenjen upravni enoti in kot tak večinoma neustrezen, če želimo prostore nekoliko bolj drzno sodobno opremiti. Tudi, če se odločimo, da v spalnici in otroških sobah ne bomo komplicirali, se zagotovo zatakne pri kuhinji in kopalnici. To sta prostora, ki se opremljata za daljše obdobje in je pomembno, da sta funkcionalno in estetsko zasnovana.

Načrtovanje notranje opreme
Papir prenese marsikaj in morda vrisana postavitev opreme v načrtu ni videti napačno. Ko pa se v opremljanje poglobimo in naročimo tridimenzionalni izris, ugotovimo, da bo naša kuhinja videti nametana in nikakor ne takšna kot tiste, ki jih občudujemo v katalogih in salonih pohištva. Zatorej izrisa nikakor ne prilagajajmo obstoječim priključkom.

Prestavitev inštalacij v kuhinji
Včasih se nam zdi, da je edina rešitev izdelava pohištva po naročilu. To seveda ne drži; če prestavimo električne priključke in celo vodo, bo to vzelo mojstrom dan ali dva dela. Res je, da smo običajno v tej fazi že vseh obrtniških del krepko naveličani in nas ob omembi ponovnega iskanja izvajalcev kar strese, ampak je vredno stisniti zobe in potrpeti. Opremljamo namreč za dvajset ali več let in pozneje si bomo za takšno odločitev še kako hvaležni.

Sodobna kuhinjska postavitev
Poleg kuhinje in kopalnice je običajno največja težava ustrezna osvetlitev, ki naj bo pravilno zasnovana že pred gradnjo. Bivanjska razsvetljava že dolgo ni več le ena plafoniera na stropu ali pa množica vgradnih halogenskih sijalk v spuščenem stropu dnevne sobe. Projekti na tem področju sledijo trendu varčevanja z energijo, zato je tudi tukaj posvet s strokovnjakom na mestu, čeprav se nam zdi, da bomo tej nalogi zlahka kos tudi sami.
S pravočasnim načrtovanjem bo naš dom opremljen funkcionalno, skladno in estetsko. Če pa smo na to pomislili prepozno, je še vedno čas, da si s prestavitvijo inštalacij uredimo ustrezen interier.