Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Kombiniranje različnih vrst lesa

30. 03. 2011
Intarzija iz različnih vrst lesa
“Na jesenov parket bi postavili posteljo iz beljenega hrasta.”
“Naročili bi tikov parket in vrata v bukvi.”
“V dnevni sobi si želimo orehov parket, v ostalih prostorih pa bi obdržali hrast.”
“Jedilna miza je v bukvi, kuhinjo bi belo s pultom v barvi ameriškega jabolka.”
Ste se ob branju zgornjih stavkov prijeli za glavo? Če se niste, je članek o kombiniranju vrst lesa kot nalašč za vas.

Parket jesen, pohištvo wengé
Kot pri oblačenju, tudi pri opremljanju skušamo posamezne elemente sestaviti v harmonično celoto. Parketa, vrat in pohištva ne izbiramo vsakega zase, ampak jih medsebojno barvno in stilsko povežemo. Včasih se zgodi, da je parket že položen, mi pa se oziramo po pohištvenih kosih v modnih odtenkih; wengé mizica na jesenovem parketu je še sprejemljiva, nikakor pa ni optimalna kombinacija.

Parket tik, pohištvo wengé
Veliko lepši učinek bomo dosegli, če wengé pohištvo povežemo s temnejšimi odtenki v parketu. Lahko izberemo tikov parket v tehno izvedbi, primeren bi bil tudi wengé, oreh… pomembno je le to, da v njem najdemo temno rjave proge.

Parket in pohištvo beljen hrast
Vrste lesa imajo različne podtone; tik ima oranžnega, jesen rumenega, beljen hrast rožnatega…
Če parket nima izrazitih barvnih kontrastov, je najbolje izbrati pohištvo v enaki vrsti lesa, saj se bosta barva in tekstura lesa tako najlepše ujeli. Klasičen parket v beljenem hrastu tako najlepše kombiniramo z enakim pohištvom.

Parket in pohištvo hrast
Zavedajmo se, da nam bo talna obloga omejila izbor pohištva, zato že pred začetkom finalnih del temeljito razmislimo, katere vrste lesa si želimo. Talna obloga iz oljenega hrasta v naravnem odtenku ima rumen podton in se ujame s hrastovim pohištvom. Ker je tehno izvedba parketa bolj pisana, smo si lahko privoščili stensko oblogo iz brezovih debelc.

Parket oreh, pohištvo in vrata wengé
Najbrž ni potrebno poudarjati, da naj bo parket enak po celem stanovanju, sicer bo videti, kot da smo prenavljali vsak prostor posebej, vmes pa je minilo nekaj let.
Tudi vrata so del opreme! Če izbiramo vrata z vidno leseno strukturo, je najbolje, da so enaka kot pohištvo ali parket.

Bela vrata se zlijejo s steno
Najbolj elegantna so vrata, ki se zlijejo s steno; vrhunski proizvajalci si prizadevajo izdelati kar najmanj opazna vratna krila. Z belo barvo vrat preprosto ne morete zgrešiti!
Iz naših bivališč so izginile lesene stenske obloge, značilne za gorske koče, vse manj pa je tudi pohištva in vrat z vidno leseno strukturo, saj ta obteži prostor. Naj bo les poudarek in okras, ne pa prevladujoč element na prav vseh vidnih površinah.