Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Izbira sedežne garniture 2.del – sestava, materiali in barve

25. 05. 2009
Zofa z vzmetenim jedrom
Ko smo se odločili za velikost in obliko sedežne garniture, nas čaka naslednja, nič lažja naloga: izbira notranje sestave, materiala za prevleko in barve.
Boljši domači proizvajalci ponujajo zofe z vzmetenjem. Prepleteno žično jedro je ovito s plastjo kokosa, poliuretanske pene ali lateksa. Vzmetenje pomeni trše sedišče, takšna zofa bo tudi dobro kljubovala dolgotrajnim obremenitvam; ni bojazni, da bi se pojavila vdolbina na mestu, s katerega je pogled na TV ekran najboljši.

Organsko oblikovana zofa
Tuji proizvajalci povečini izdelujejo zofe iz poliuretanske pene. Tako jih je lažje oblikovati, lahko si privoščijo organske forme. Pri nakupu takšne sedežene garniture velja pravilo “malo denarja malo muzike”. Če so uporabljeni ceneni materiali, je nakup dobra začasna rešitev, ne pričakujmo pa, da bo ostala brezhibna nekaj let. Izbira sestave zofe je podobna izbiri sestave ležišča.

Zofa iz poliuretanske pene
Najudobnejše in najkvalitetnejše so oblikovane iz pene, ki se prilagaja obliki telesa in se po uporabi povrne v prvotni položaj. Naj vas cena ne zavede; nekvalitetna usnjena zofa in kvalitetna tekstilna imata lahko staneta enako.

Zofa s snemljivo tekstilno prevleko
Barvo prevleke izberemo glede na ostalo opremo. Če je prostor majhen, bo zofa s svetlo prevleko najboljša izbira; temno si lahko privoščimo v velikih in sončnih dnevnih sobah. Običajno se odločamo za nevtralne barve, če pa je prevleka snemljiva, dopušča drzejše odtenke ali celo dodatno prevleko v drugi barvi.

Usnjena zofa
Pri izbiri materiala za prevleko naj prevlada praktičnost. Pasji lastniki, ki se na kavču crkljajo s svojim najboljšim prijateljem, prisegajo na usnje. Usnjene zofe so hvaležne za uporabo, enostavno se obrišejo, zahtevajo pa tudi redno vzdrževanje, razen, če se odločimo za nekoliko rustikalen “zdelan” videz, ki vdihne ambientu poseben čar. Slaba stran usnja je, da je pozimi hladno, poleti pa vroče: uporaba dodatne odeje je zaželena.

Zofa s fiksno tekstilno prevleko
Če se odločimo za tekstil, bodimo pozorni, da je prevleka snemljiva, saj je tako čiščenje zelo enostavno; bombažne operemo v pralnem stroju, ostale pa odnesemo v čistilnico. Pri svetlem tekstilu je snemljiva prevleka obvezna. Nekateri proizvajalci te možnosti še ne ponujajo; pri nakupu takšne zofe izberimo kar najmanj občutljiv material: najbolj hvaležni so temnejši melirani odtenki.