Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Izbira in nakup stanovanja 3.del – pred nakupom

23. 11. 2010
Finančna konstrukcija
V prvem in drugem delu članka smo pisali o izbiri nepremičnine, ko pa najdemo stanovanje, ki nam je všeč, je čas za finančno konstrukcijo. Če bomo za nakup potrebovali kredit, se je najbolje pred plačilom are in podpisom pogodbe oglasiti na banki in si zagotoviti potrebna sredstva. Vsota, potrebna za nakup stanovanja seveda ni edini strošek, ki ga moramo upoštevati; če gre za novogradnjo, kjer ne bomo ničesar spreminjali, bo potrebno nakupiti vsaj pohištvo. V primeru, da gre za adaptacijo, pa poskusimo realno oceniti stroške le-te; najbolje, da oceno nekoliko povečamo, saj se rado zgodi, da pride do nepredvidenih dodatnih del.

“Gradbišče”
Pred nakupom starega stanovanja dobro premislimo, kakšne kompromise smo pripravljeni sklepati. Bi raje večjo kvadraturo in stanovanje obnavljali počasi, nekaj let? V takšnem primeru se moramo sprijazniti z občasnim življenjem na gradbišču, polnem prahu in mojstrov; premislimo, če smo tip človeka, ki ob tem ne izgublja živcev.
Ko načrtujemo predviden rok adaptacije in vselitve, raje dodajmo mesec ali dva; razen, če imamo res preverjene in zanesljive mojstre in bodo dela potekala brez nepredvidenih zapletov, se po naših izkušnjah večina kupcev vseli kasneje, kot so prvotno načrtovali.

Prodajalci nepremičnin
Čeprav kupujemo stanovanje preko nepremičninske agencije, se ne zanašajmo vedno na besede posrednika, saj je prodaja nepremičnine v njegovem interesu. Seveda obstajajo izjeme, izvrstni nepremičninski posredniki, vseeno pa pri nepoznanih bodimo previdni! Lahko nam posrednik zatrjuje, da bo na primer možno vse stene porušiti, ko pa zahtevamo od njega pisno zagotovilo, hitro spoznamo, kako prepričan je v svoje trditve.

Pogodbo naj pregleda odvetnik
Nepremičninski agent ne deluje vedno v našo korist, četudi mu bomo plačali provizijo. Agencije imajo običajno svoje pravnike, ki sestavijo pogodbo; pogodba bo vedno splošen obrazec in bo premalo zaščitila kupca. V vsakem primeru je najmanjši strošek pri celotni investiciji ta, da pogodbo pregleda vaš odvetnik; mi zaupamo odvetniški družbi Pečanac in Rakun!