Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Izbira in nakup stanovanja 2.del – starejši objekti

27. 09. 2010
Stanovanja v starem objektu
V prvem delu članka smo vam svetovali glede izbire novogradnje. Že dolgo pa ne velja več pravilo, da je nakup takšnega stanovanja varen, ker naj bi bila gradnja kvalitetnejša. Tudi v starih objektih se najdejo privlačna stanovanja, res pa je, da je ponudba zelo različna; nekatere objekte so stanovalci obnovili in izolirali, veliko pa jih je še v prvotnem stanju. Glede na to, da so ljudje vse bolj osveščeni glede toplotnih izgub, marsikje v bližnji prihodnosti načrtujejo obnovo.

Novejše “rabljeno” stanovanje
Ob nakupu “rabljenega” stanovanja bodite pozorni na leto izgradnje; s starostjo so običajno povezani stroški obnove. Stanovanje je lahko relativno novo, npr. iz devetdesetih ali še mlajše, lahko je starejše in obnovljeno, ali pa je starejše v prvotnem stanju.
Pri novejših stanovanjih običajno ni težav, povečini so objekti izolirani, med etažami so betonske plošče, narejeni so betonski tlaki – estrihi, centralno gretje je bilo razpeljano med gradnjo in cevi tečejo po steni, vodovodna napeljava in ometi so v dobrem stanju. Morda bo potrebno zamenjati okna, talne in stenske obloge in opremo, glede ostalih posegov pa ste povsem brez skrbi.

Staro stanovanje v prvotnem stanju
Pri starejših stanovanjih v prvotnem stanju se pripravite na najhujše; veliko jih je brez estrihov in če ga želite temeljito prenoviti, bo njihova izdelava zahtevala precej časa, saj se morajo temeljito osušiti. Zagotovo boste menjali vodovodne cevi, na novo napeljali elektriko, ostali popravki pa so vidni že na prvi pogled: cevi za centralno (če seveda je v stanovanju) so napeljane kar nadometno, potrebni bodo novi radiatorji, nova okna, morda tudi novi ometi.
Najbolj tvegan je nakup “adaptiranega” stanovanja. Naj vas ne zavedejo nova PVC okna – to še ne pomeni, da je stanovanje temeljito obnovljeno! Pogosto se zgodi, da jih lastniki prepleskajo in tako zakrijejo napake (npr. vlažne stene). Glede gradbenih posegov pričakujte, da bodo enaki kot pri stanovanju v prvotnem stanju, izjeme so seveda stanovanja poštenih lastnikov, ki vam bodo natančno poročali o opravljenih posegih. Običajno bodo točno vedeli, kolikšna je npr. debelina novega estriha in bodo razumeli, da pojem adaptacije ni enak brušenju parketa.

Starejše stanovanje z lepim razgledom
Starejša stanovanja imajo seveda svoje prednosti. Običajno je razdalja med posameznimi objekti v takšnih naseljih večja, parcele imajo lepšo lego. Pri izbiri bodimo poleg lokacije in razgleda pozorni na smeri neba. Če je le mogoče, naj bodo dnevni prostori orientirani na jug, da jih bo pozimi sonce osvetljevalo ves dan. Vzhodna lega pomeni dovolj svetlobe zjutraj, zahodna pa je manj ugodna, saj bo popoldansko sonce pozimi ob prihodu domov že zašlo, poleti pa bo dodatno ogrevalo prostore, zato bo klimatska naprava nujna. Severna lega je najmanj zaželena, saj v takšna stanovanja sonce redko posije.

Originalni tloris starejšega stanovanja
Pri nakupu obstoječega stanovanja vas ne bo zavedla navidezna prostornost na papirju, saj si ga boste ogledali v živo. Kljub temu poskusite od lastnika dobiti originalne načrte, saj bodo le-ti prišli prav pri adaptaciji. Na njih bodo vidni prerezi konstrukcij, uporabljeni gradbeni materiali in pozicija vertikalnih napeljav. To vam bo olajšalo načrtovanje nove razporeditve prostorov, saj bo že na prvi pogled vidno, kaj je možno porušiti brez statičnega načrta in soglasja stanovalcev. Če ste v dvomih, ali boste ogledano stanovanje lahko preuredili za svoje potrebe, lahko za svetovanje najamete arhitekta!