Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Izbira in nakup stanovanja 1.del – novogradnje

27. 07. 2010
Soseska Viška Sončava
“Viška Sončava svoj mir odslikava,
tu se narava s potočkom poigrava.
Čudovite terase zgodba so zase –
lepota, ki vidi se vse letne čase!”


Izbira stanovanja v novogradnji je na prvi pogled odločanje med mnogimi privlačnimi lokacijami: potencialni kupec ima na voljo “dvore”, “sončave”, “gaje” in “vile”, ki s poetičnimi opisi obljubljajo raj na zemlji. Realnost pa je seveda daleč od pravljice, ki jo spletajo s spretnimi marketinškimi prijemi; namesto potočka vam bo noč in dan žuborela glavna mestna vpadnica, s teras pa se odpira razgled na železniško progo in industrijske objekte ob njej. Kako torej izbrati pravi bodoči dom?

Vizualizacija soseske, vir: www.viskasoncava.com
Preverite lokacijo v živo in si oglejte okolico: bodite pozorni na bližino ceste in obstoječe višje stavbe, ki vam bodo zastirale pogled. Če soseska še ne stoji, si oglejte, kako blizu so predvideni objekti; morda se bo razgled skozi okno odpiral le na sosedov krožnik. Običajno so stanovanja v pritličju v večjih mestih zaradi gostote gradnje kljub atrijem manj privlačna, saj vanje redko posije sonce. Ne nasedajte vizualizacijam v prodajnem katalogu; naselje bo narisano kot oaza sredi zelenja, v resnici pa takih lokacij v središču mesta skorajda ni.

Tloris stanovanja
Običajno si ob nakupu stanovanja najprej ogledamo tloris. Načrti na prodajnih skicah so pogosto prirejeni tako, da nepoučenega kupca zlahka zavedejo. Najbolj pogost primer je premajhna dimenzija sedežne garniture, kjer meri posamezen segment 70x70cm namesto standardnega 90×90 ali celo 100x100cm. Kupec prepozno ugotovi, da je v stanovanju veliko manj prostora, kot je bilo videti na papirju. Pri prodajalcu zahtevajte načrte v merilu in vrišite dejanske dimenzije opreme iz katalogov, da boste dobili pravo sliko. Če se ne znajdete sami, vam pri tem lahko pomaga arhitekt!

Kopalnica v novogradnji
Veliko stanovanj v prodaji naj bi bilo nadstandardnih, kaj pa to pomeni v resnici? Višina stropa 260 cm je danes nekaj običajnega, lamelni parket in PVC okna gotovo ne sodijo med luksuzne elemente. Prodajalci ponujajo kupcu možnost izbire materialov; če to pomeni izbiro med zelenimi, modrimi ali rjavimi ploščicami, je le-ta precej klavrna. Tudi med izgotovljenimi parketi, ki so zaradi enostavnega polaganja silno priljubljeni, so cenovni (in kvalitativni) razponi veliki; prepričajte se, kaj kupujete!

Načrt preureditve
Posebno poglavje so priključki: če želite spremeniti razporeditev opreme, je pomembno, da načrte nove postavitve dostavite izvajalcu, preden je objekt dokončan, sicer pa bodite pripravljeni na dodatna dela po prevzemu stanovanja. Tudi predvidena osvetlitev je običajno le osnovna. V vsakem prostoru je predvidena plafoniera na stropu, le nad mizo je priključek za visečo svetilko. Če si želite nadstandardno razsvetljavo, mislite na to že vnaprej!

Več o nakupu starejšega stanovanja v prihodnjem delu.