Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Higiena stanovanja

25. 09. 2009
Higiena stanovanja
Ne, naj vas ne skrbi, ne bomo govorili o mikrobih, ki se skrivajo pod vašo straniščno školjko in čakajo na svoje potencialne kandidate! Govorili bomo o higieni v smislu prenatrpanosti in vam poskusili svetovati, kako obdržati »zračnost« in uglašenost stanovanja.

Stanovanje z dušo
Arhitekti se promoviramo tudi tako, da svoje projekte objavljamo v medijih in se predstavljamo širši javnosti. Večkrat slišim, da nekdo ne bi hotel imeti stanovanja »kot iz revije«, ker le-ta po njegovem mnenju z realnim življenjem nima prav nobene zveze. Ali pa ljudje rečejo: ne maram ravnih linij, to je pusto in laboratorijsko, to ni zame. Nisem zagovornik strogega minimalizma, ne bom pa tajila, da mi le-ta v nekih segmentih ni všeč. Dejstvo je, da je eno realnost, drugo pa fotografija za revijo. Stanovanja, objavljena v revijah, so po večini nova in posledično »čista«, resnično pa zaživijo šele, ko jim vi vdahnete dušo.

Kuhinja kot laboratorij
Pred časom mi je naša naročnica zaupala, da jo obhaja dvom, da njeno stanovanje morda ne bo preveč sterilno; ravno sva se vračali iz trgovine, kjer je z mojo pomočjo izbrala kuhinjo, v kateri bo kuhala dobršen del svojega življenja. Kaj naj ji rečem, kako naj jo pomirim? Med izbiranjem kuhinje je večkrat poudarila, da mi popolnoma zaupa, zdaj pa izraža skrb, da njeno stanovanje le ne bo izpadlo preveč sterilno.

Kuhinja z dušo
»Skrbi me, da je kuhinja preveč minimalistična,« pravi gospa.
Razložim ji: »Poglejte, na nas je, da vam pomagamo, da si boste stanovanje opremili tako, da bo čimbolj funkcionalno ter skladno zasnovano, vi pa ste tisti, ki boste v njem živeli in mu dali končni pečat – tisto piko na i. Ne sme vas skrbeti, stanovanje bo vaše ogledalo – odražalo bo vas, vaš življenjski stil, iz njega bo vela vaša energija. Na pult boste postavil nekaj kosov lepe keramike, pa bo kuhinja dobila čisto drugačen videz.«
»Ja, prav imate,« se strinja gospa.

Dodatki v stanovanju
Kaj hočem s tem povedati?! Da so pusta stanovanja iz revij eno, stanovanja, v katerih ljudje živijo, pa nekaj čisto drugega. Vendar naj vas na tem mestu posvarim: pri izboru dodatkov, ki bodo popestrili vaš dom, morate biti zelo previdni, kajti kaj hitro se lahko zgodi, da boste opravili kakšen nakup, za katerega boste potem doma ugotovili, da sodi v rubriko »neprištevnih nakupov«. Pri izbiri se je dobro osredotočiti zgolj in samo na en stil in le na nekaj barvnih odtenkov (morda največ tri), ki sovpadajo z vašim pohištvom. Bolje malo kot preveč!

Zastavljalnica
Se vam je že kdaj zgodilo, da ste dobre volje zakorakali v trgovino s pohištvenimi dodatki, iz trgovine pa odšli s tremi velikimi vrečami, potem pa ob povratku domov ugotovili, da nimate pojma kam, če sploh, postaviti nakupljeno in postali slabe volje. Kadar izbirate predmete za vaš dom, je vedno dobro imeti pred očmi končno sliko prostora. Tuhtajte in vizualizirajte, primerjajte, izbirajte, kombinirajte in opuščajte. Naj še enkrat poudarim: pred seboj imejte končno sliko prostora! V nasprotnem primeru boste hitro zapadli v tako imenovano »prčkanje« in kmalu dobili občutek, da živite v zastavljalnici. Pustite času čas, naj stanovanje počasi postaja stanovanje, naj vas ne moti, če bo na začetku v prostorih odmevalo, pa če boste nekaj časa brez zaves – morda boste po določenem času ugotovili, da le-teh sploh ne potrebujete.

Darila ali praholovi?
Vselitvene zabave so lahko za stanovanja pravi strup. Pa ne zaradi strahu, da bodo gostje po naši lepi novi preprogi polili rdeče vino, kje pa – veliko bolj nevarna kot madeži od rdečega vina so darila, ki nam jih naši gostje dobronamerno prinesejo. Najbrž ste že slišali zgodbe o podarjenih slikah, ki niso bile po okusu obdarovanca, pa je le-ta potem zaradi prijateljske obligacije ob vsakem obisku prašno sliko prinesel iz shrambe in jo obesil na zapovedano mesto v stanovanju. Takim neugodnim situacijam se lahko izognete tako, da gostom pred prihodom prijazno razložite, da je vaš okus malo bolj specifičen, zato jih prosite naj ne zamerijo, ampak naj se ne trudijo z vselitvenimi darili.

Skladnost dodatkov v prostoru
Moja prijatelja sta pričujoči problem rešila tako, da sta se svojim gostom priporočila z željo po beli orhideji. Gostje so bili nad njunim predlogom navdušeni, saj se jim ni bilo treba truditi z razmišljanjem kaj naj jima podarita, prijatelja pa tako že peto leto uživata ob pogledu na vselitvena darila – prelepe bele orhideje na velikem kuhinjskem oknu. Pa je volk sit in koza cela in kar je najvažnejše: nobene zamere ali občutka slabe vesti zaradi slik in kipcev, ki v shrambi služijo kot praholovi.

Začetek poti
Stanovanje mora dihati z vami in odražati vas, ki tam bivate – odražati mora vaše dobro počutje. Arhitekti nimamo čarobne paličice, s katero bi zamahnili in vam pričarali vzdušje, lahko pa vas popeljemo na pravo pot. Na začetek poti bomo krenili skupaj, nadaljevanje pa je vaša zgodba – ki ni zgodba iz revije!

Vanja Mihelič