Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Estetika ogrevanja, 2.del

23. 03. 2012
Talni konvektor
V prvem delu članka smo obdelali “nevidno” talno gretje, pri velikih steklenih površinah pa se marsikdo kot dopolnilo talnemu ali radiatorskemu ogrevanju odloči za “skoraj nevidne” talne konvektorje. Ti z vpihovanjem toplega zraka preprečujejo kondenzacijo vlage na steklu, pa tudi pogleda skozi panoramsko steno ne zastirajo. V globino tlaka segajo že od 6 cm navzgor, primerni so torej tudi za stanovanja v starejših objektih, kjer estriha ni veliko. Po vgradnji je vidna le še talna rešetka, ki se lahko popolnoma prilagodi opremi.

Radiator Strada, Jaga
Najbolj je še vedno razširjeno radiatorsko ogrevanje, pri katerem se prav tako trudimo, da je estetsko, saj tudi grelna telesa lahko nadgradijo ambient. Za splošno ogrevanje so najlepši radiatorji, ki se zlijejo s steno, saj je njihova površina popolnoma ravna.

Radiatorji, skriti za sedežno garnituro
Pri oblikovanju interierja lahko uporabimo trik in neestetske radiatorje skrijemo za kavč, pogoj je le, da so dovolj nizki, da ne štrlijo čez naslon in da je prostor dovolj velik, da je kavč zaradi izkoristka toplote in kroženja zraka nekoliko odmaknjen od grelnih teles.

Konvektorski radiator za kavčem
Obstajajo tudi modeli kot so Jagini Low H2O s tehnologijo, ki je podobna konvektorski. Takšni radiatorji niso vroči, saj delujejo nasprotno kot klasični radiatorji, ki z veliko količino vode segrevajo kovinsko površino in toploto sevajo. V Low H2O modelih majhna količina vode segreva zrak, ki se skozi rešetko zgoraj dvigne v prostor. Takšen radiator je za skrivanje za kavčem idealen, saj ne bomo porabljali toplote za segrevanje kavča, tudi, če ga prislonimo čisto zraven.

Jaga Play
Prav takšen radiator, ki greje, ne da bi bil vroč, je tudi igrivi barvni model Play, namenjem otroškim sobam, v kombinaciji Play4Girls ali Play4Boys. Poleg estetike je posebna pozornost posvečena varnosti; nizka temperatura zunanje površine in mehko zaokroženi robovi ustrezajo najstrožjim standardom.

Jaga Iguana
Na tržišču je vse polno dekorativnih radiatorjev. Za kopalniški radiator se odloči večina, tudi, če imajo sicer talno ogrevanje. Najbolj primerni in uporabni so takšni z mešanim sistemom, opremljeni z električnim grelcem, ki ogreva vodo v prehodnem obdobju, ko centralno ogrevanje ni vključeno. Čeprav je večina dekorativnih radiatorjev namenjena kopalnicam, obstajajo tudi univerzalni modeli, kot je Jagina Iguana, ki se lepo poda vsakemu ambientu.

Tubes, Arcos
Tudi če vztrajate pri sušenju brisač na radiatorju, se ni potrebno ustaviti pri izbiri klasične lojtrce. Za Iguano se lahko dokupijo držala za brisače in zadovoljeno bo tako estetski, kot uporabni plati. Seveda pa se tudi lojtrca od lojtrce razlikuje; pri Tubes so iz običajnega cevnega radiatorja razvili simpatično različico Arcos, ki bo zadovoljila zaprisežene ljubitelje estetike.