Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Estetika ogrevanja, 1.del

30. 01. 2012
Ogrevalni sistemi
Izbira ogrevalnega sistema je dandanašnji nadvse aktualna tematika, vendar informacije o toplotnih črpalkah, kotlih na biomaso in podobnem poiščite drugje. Tukaj se bomo osredotočili na “vidni” del grelnih teles in njihovo vlogo pri oblikovanju interjerja.

Rietveld, Schröder House
Zgodilo se je že, da smo pri prenovi stare stavbe naleteli na radiatorje zanimivih oblik, ki jih kljub “retro” navdušenju žal ne moremo združiti s sodobnimi sistemi ogrevanja. Dobro se spomnim tudi počitniških apartmajev v gorah, kjer so neugledne radiatorje odeli v rezbarjeno leseno oblogo – danes nekaj nepredstavljivega s stališča varčevanja z energijo. Pokazati ali skriti, to je zdaj vprašanje:

Talno ogrevanje
Če vprašate mene, glasujem za “skriti”. Talno ogrevanje je zadnji hit v novogradnjah in kakorkoli seštevam, naštejem samo pluse. Topla tla prispevajo k ugodju bivanja, zrak v prostorih pozimi ni izsušen, pa tudi prihranek pri energiji ni zanemarljiv. Če izberete talno ogrevanje, smo tudi arhitekti zadovoljni, saj nam omogoča največ svobode pri opremljanju. Poleg tega tam, kjer je potrebno prostor kar najbolje izkoristiti, pridobimo prepotrebno površino.

Kaminski vložek
V kategoriji “pokazati” so zadnji hit kamini. Govorimo seveda o tistih klasičnih, s pravim ognjem in prasketajočimi drvmi. Najbolj so priljubljeni kaminski vložki, ki se obzidajo tako, da se vkomponirajo v ambient; največkrat so oblikovani kot del stene. Ker je ogenj zaprt za steklenimi vratci, posebna dodatna zaščita okolice ni potrebna.

Kamin Focus, Hublot
Druga različica so litoželezni kamini, ki niso vgradni. Namestitev takega kamina je enostavnejša, saj obzidava ni potrebna. Takšnih peči je na tržišču malo morje, vendar se hitro zatakne pri estetiki. Žal tukaj velja pravilo: enostaven dizajn je lepši, pa tudi dražji. Kombinacija talnega ogrevanja in kamina je idealna; medtem, ko bo po zagonu prvega potrebno na toploto v prostoru čakati dlje, bodo drva takoj ogrela premrle ročice.

Antrax, kamin Bubble
Za tiste zelo zaposlene, ki se ne vidijo pri nabiranju dračja in kurjenju kamina, pa tudi za vse, ki si želijo stika z enim prvobitnih elementov, pa za kaj tekega nimajo ne prostora ne pogojev v sedanjem bivališču, je tukaj ogenj s pritiskom na gumb. Kamini na bioetanol so bolj estetskega kot ogrevalnega pomena, čeprav v kakšnem počitniškem apartmaju vseeno pridejo prav.