Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Estetika hlajenja

31. 05. 2012
Klasična klimatska naprava
Tako kot pri ogrevanju, smo tudi pri hlajenju izbirčni in nas moti grda škatla, ki nam včasih kvari najlepšo steno. Nevidne klimatske naprave do zdaj še niso izumili, tako, da smo prisiljeni izbirati med večjim in manjšim zlom.

Daikin klima
Če ostajamo pri škatlah na steni, so te od davnih rumenkastih grdob zagotovo napredovale. Najbolj elegantna med njimi je Daikinova Emura, dobitnica nagrade Red Dot. Tanka in zaokroženih linij se zlije z modernim interierjem.

LG klime
Drugačno estetsko možnost, ki iz grdega račka naredi laboda, nam ponuja LG. Na klimo namestite všečen motiv in imate okras v prostoru. Ga imate res? Pozornega opazovalca že zaradi debeline “umetniškega dela” ne boste preslepili, vseeno pa predstavlja dober kompromis.

Vgradna klima s prebarvanimi režami
Škatlam na steni se lahko izognemo, če imamo predviden spuščen strop in vanj vgradimo klimatsko napravo. Standardne vidne reže prebarvamo v barvo stropa in se pretvarjamo, da jih ne vidimo.

Vgradni klimatski sistem s tankimi kanali
Največjim pikolovcem predlagamo tanke kanale, ki lahko v kombinaciji z linijskimi vgradnimi lučmi ustvarijo razgibano kompozicijo v spuščenem stropu. Čeprav so takšni sistemi največkrat v uporabi v poslovnih prostorih, si jih prav tako lahko omislite doma.