Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Dizajnersko kampiranje

24. 07. 2011
Dizajnersko kampiranje
Ste med tistimi, ki jih namesto hotelskih all-inclusive ponudb mika bolj “prvinski” dopust, pa kljub temu niste dovolj asketa, da bi se odpovedali dobrinam civilizacije? Tudi pri kampiranju se lahko oborožite z dizajnerskimi pripomočki, ki niso samo uporabni, ampak tudi lepi; kot nalašč za snobovske nomade!

Quechua Base Seconds 4.2
Najprej potrebujete streho nad glavo; za šotorsko revolucijo, nagrajeno s priznanjem Red Dot, je poskrbela Quechua. Lepotec za štiri osebe je postavljen v dveh minutah, brez kombiniranja palic, napenjanja, skratka primeren tudi za “telebane”, ki niso bili pri tabornikih. Pospravljanje res traja malo dlje, ampak je vseeno prava poezija v primerjavi s klasičnimi šotori. Preverjeno :-)

Aero Pakmat
Spanje na armaflexu, kjer žuli vsak kamenček, niso sanje razvajenega tabornika. Aero Pakmat “napihljiva žimnica” je neprimerno udobnejša. Zložena je v praktično, okolju prijazno embalažo, ki jo ščiti pred poškodbami med transportom, hkrati pa deluje kot zračna tlačilka. Seveda je vaša bodoča postelja prav tako odlikovana z Red Dot.

TJM šotor na strehi avtomobila
Če gomazeče živali niso vaše prijateljice in se vam prenočevanje na tleh ne zdi dovolj varno, je tu rešitev: avstralski proizvajalec TJM je šotor namestil na streho avtomobila, kjer se hitro in enostavno spremeni v prenočišče s petimi zvezdicami. Tako se celo izognemo napihovanju blazine za spanje, saj vse potrebno vozimo s seboj, lepo varno zapakirano na strehi avtomobila.

Spalna vreča Yeti
Da vas med spanjem ne bo zeblo, bo poskrbel Yeti. Brez skrbi, ne bo se ponoči stisnil k vam! Yeti je proizvajalec spalnih vreč; s priznanjem Red Dot je bila nagrajena najlažja spalna vreča na svetu, Passion One. V medium velikosti tehta 265 gramov, zložena pa ne zavzema veliko prostora.

Svetilka GorillaTorch
Ko pride polnoč, naj ne gorijo le še sveče! GorillaTorch je izdelek ameriškega podjetja JOBY; močna LED svetilka v lahkem prenosnem ohišju je kot nalašč za kampiranje s stilom! Dobitnico priznanja Red Dot lahko uporabimo kot splošno osvetlitev pri večerji ali pa jo zložimo v kompaktno naglavno svetilko.

Set posode Light My Fire
Če se prehranjujete v naravi, še ne pomeni, da morate jesti kot žival; za švedskega proizvajalca Light my fire je Joachim Nordwall oblikoval set posodic, ki ne bodo zasedle veliko prostora v vašem nahrbtniku; dva krožnika, lonček, cedilo, ki je hkrati podlaga za rezanje, majhno vodoneprepustno posodico in tudi nadvse uporaben kos, ki prinese civilizacijo v vsako divjino – žvilco; žlica, vilica in nož v enem kosu. Vse je izdelano iz okolju prijazne plastike.

Gorilnik Optimus
Če nočemo jesti le suhe hrane, moramo prižgati ogenj! To morda ni najenostavneje, če smo nekje v saharskem pesku ali v snegu nepalskega gorovja. Legendarni gorilnik švedskega proizvajalca Optimus bo deloval v vseh okoliščinah, na vsa možna goriva (bencin, nafta ali petrolej – nekaj bo že pri roki). Majhen in lahek, a zelo učinkovit, je lahko del vsakega pohodniškega nahrbtnika.

Fotografski stativ GorillaPod
Fotoaparat ni nujen za preživetje, vendar je del obvezne opreme vsakega sodobnega turista. Če ste malce bolj ambiciozen fotograf, ki bi želel preseči klasične posnetke članov družine ob lokalnih znamenitostih, boste potrebovali stativ. GorillaPod je brat zgoraj omenjene svetilke; v naravi nadomešča klasični fotografski tripod in ga je možno namestiti na kakršnokoli neravno podlago, ga oviti okrog drevesa… zdaj pa le novim dogodivščinam naproti!

Tekst in izbor slik: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.