Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Darila ali »darila«?

26. 11. 2009
Snežena krogla
Prejšnji mesec smo pisali o higieni stanovanja in mimogrede omenili darila brez funkcije in estetske vrednosti. Ker so prazniki tik pred vrati, smo se v Prostorami odločili, da vas na tem mestu morda odvrnemo od kupovanja in podarjanja praholovov – verjamemo namreč, da boste svojim bližnjim z uporabnimi darili naredili veliko večje veselje, kot pa z nekimi »praznimi« predmeti in kar je najvažnejše: prihranili jim boste zadrego ob vašem morebitnem vprašanju ob naslednjem obisku: »Ti, kje pa imaš tisto ljubko modro vazico z rožicami, ki sem ti jo podarila za novo leto?!« »Joj, ne vem kako naj ti povem… po nesreči se je razbila!«
Kaj naj torej podarimo, če nočemo podariti darila »za nekam postavit« ampak osebno darilo, ki bo lepo in praktično, pa da se po možnosti tudi »porabi«?

Pujski za srečo
V današnjem času, ko ljudje nimajo časa stati za štedilnikom, z doma pečenimi piškoti skorajda ne morete zgrešiti. Če pa le-te še zapakirate v lično škatlo, na primer stekleno škatlo s pokrovom, v katero bo obdarovanec kasneje lahko spravil na primer po omari razsute testenine, še toliko bolje. Tisti s spretnimi rokami se lahko lotite tudi zahtevnejših podvigov, med katere lahko uvrstimo peko slastnih prašičkov za srečo.

Copati iz filca
Dobra ideja za darilo so na primer unikatni copati, ki jih bodisi sešijete sami (kroj lahko dobite v kakšni izmed revij za ustvarjanje ali na medmrežju) ali pa kupite že narejene. Če obdarovancu slučajno ne bi bili všeč, jih ima še vedno lahko za svoje goste.

Malinovo pivo
Ko gre za podarjanje pijače, je prva stvar, ki nam pride na misel, vino. Ste morda kdaj pomislili na to, da bi presenetili s kakšnim posebnim pivom? Poskusite s sadnim! Kaj lepšega, kot na dan, ko sneži, posedati pred kaminom, s kozarcem malinovega piva v roki. Lahko pa na primer podarite kakšen zeliščni liker – s šaljivim pojasnilom, da je to darilo »za bacile odganjat«.

Dišeče milo
Predlagamo sobotni sprehod na tržnico, kjer lahko kupite posušena zelišča, le-ta pa doma, skupaj s kilogramom soli, vržete v multipraktik. Pripravljeno solno mešanico nato nasujete v lične steklene kozarčke in jih podarite kot sproščujočo kopel. Če imate pri roki eterično olje, lahko v pripravljeno mešanico kanete tudi kapljico ali dve dišečega olja.
Na spletu lahko poiščete recepte za izdelavo domačega mila ali paličic za kopanje. V trgovinah za ustvarjanje si lahko kupite popolno opremo; glicerin, pigmente, kalupe in eterična olja. Okrasite jih z rožnimi lističi ali zelišči.

Sadni čaj
Morda lahko očarate s čaji? Na trgu je pestra izbira tako sadnih kot tudi različnih pravih čajev vseh mogočih arom in okusov. Čaj je prava pijača za mrzle zimske dni. Zakaj ne bi obudili stare navade poklanjanja suhega sadja? Suho sadje je vir vitaminov in zdravja. Iz suhega sadja nastane dober kompot, primerno je tudi za grizljanje ob gledanju TV-ja ali pa kot malica za v službo.
Toliko reči obstaja, na katere smo v vsakdanjem vrvežu pozabili. Čisto blizu nas so, samo roko moramo stegniti. Včasih veliko večji učinek, kot drag predmet, naredi skromno darilo, v katerega smo vložili nekaj našega prostega časa, truda in energije.

Dom, v katerem se dobro počutimo
Upamo, da smo s tem prispevkom pomagali in morda rešili prenekatero dilemo in vam s tem pomagali naslikati nasmeh na obraz vaših obdarovancev. Seveda pa ne smemo pozabiti, da smo pravzaprav največje darilo drug drugemu mi sami – ko smo veseli ter nasmejani in uživamo v zavetju doma, v katerem se dobro počutimo; predvsem tega vam želimo!

Vanja Mihelič