Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Chill out na prostem

30. 05. 2011
Vrtni palčki
Prihaja poletje in če ste srečni lastnik večjega balkona, terase ali celo vrta, boste ta podaljšek interierja zagotovo dodobra izkoristili in ga popestrili. Zakaj vanj ne bi naselili vrtnega palčka? Se vam zdi, da nam je vročina stopila v glavo? Če si omislite Kartellovega, ki ga je oblikoval Philippe Starck in ga poimenoval Attila, boste z njim zaprli usta vsem snobovskim prijateljem. No, vseeno si raje omislite drugačno popestritev ;)

Notranje-zunanji stoli
Vas nervirajo za prvo silo kupljeni beli plastični stoli, značilnost obmorskih slaščičarn polpretekle zgodovine, ki so potem kar nekako prirasli na teraso? Ali pa ste se resneje lotili zapravljanja in se oborožili s takšnimi iz umetnega ratana, da se zdaj v slehernem kafiču počutite kot doma? Za tiste, ki v stanovanju nimajo preobilja shranjevalnih površin, je dobra rešitev enak model zunanjih in notranjih stolov. Tako so balkonski stoli hkrati tudi dodatni stoli, ko za jedilno mizo pogostite obiske.

Paola Lenti, Float
Če bi radi resnično naredili vtis, vam predlagamo garnituro Paole Lenti, spleteno iz vrvi iz umetnih vlaken, ki so odporne na vlago in zato primerne tudi za k zunanjim bazenom. Izbor pletenja in vzorcev, ki spominjajo na tiste, ki se uporabljajo v navtiki, je velik, ravno tako so poskrbeli za žive barve.

Blofield
Tudi za zakrknjene ljubitelje klasike je poskrbljeno. Klasična Chesterfield zofa je na voljo tudi v zunanji različici z imenom Blofield. Ker je napihljiva, je še udobnejša od originala, le na ostre predmete je potrebno paziti. Primerna je tudi za dremež po kosilu, na trdnih tleh ali na vodi.

Senčno jadro
Ko ste na na vrtu, je zaščita pred soncem in vročino nujna. Na srečo že dolgo niso več na voljo samo senčniki v obliki dežnikov, zataknjenih v betonski podstavek. Danes so senčniki vseh mogočih oblik in barv. Zadnji krik mode so senčna jadra. Odlikuje jih prilagodljivost in enostavno napenjanje po sistemu, ki posnema prava jadra. Napnemo jih lahko med obstoječe elemente na vrtu in hiši ali pa na montažne kovinske ali lesene drogove.

Svetleči tulipani
Na Nizozemskem so tulipani že šli v seme, na vašem vrtu pa lahko svetijo še celo poletje. Če niste ljubitelj umetnega cvetja, so zunanja svetila iz umetne mase na voljo tudi v drugih oblikah; kot lonci za prave rastline, kot stoli ali mize.

Menu, Lighthouse
Kaj vas živcira še huje kot vuvuzele? Komarji! Pokažite jim rdeči karton! Vrtni ogenj ni samo romantična popestritev ampak tudi nadvse uporabna rešitev proti mrčesu. Za odganjanje s stilom poskrbi Menujev model Lighthouse.

Zeliščni vrtiček Royal VKB
Tisti, ki nimate lastnega vrta ali balkona, pa si lahko mini vrtiček za začimbnice omislite kar na okenski polici v kuhinji. Morda vas bo sprostilo opazovanje sosedov skozi okno nad listi bazilike domače pridelave :)

Tekst in izbor slik: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.