Kategorije

  • Nasveti

    Nasveti arhitekta za boljše bivalno okolje

  • Rešitve

    Arhitekt svetuje v konkretnih primerih

Barve, barve, barve…

29. 01. 2009
House N, Sou Fujimoto
Življenje v popolni belini je le redkim pisano na kožo. “Sterilni” ambienti resnično zaživijo le v primeru, ko so še pred gradnjo skrbno zasnovani z veliko mero občutka za materiale in teksture. Za ljudi, ki si takih prostorov želijo, nastajajo prefinjene kombinacije naravnih tekstur lesa, surovega videza betona in predvsem neizmerne sproščujoče beline.

Dulux barvna lestvica
Stojite v prostoru z belimi stenami in imate občutek, da nekaj manjka? Barve v bivalne prostore vnesejo življenje in dinamiko. Izbiramo jih z barvno lestvico. Najboljši način je, da jo odnesemo v prostor, odtenke prislonimo na steno, se nekoliko odmaknemo in opazujemo. Izbira odtenka je namreč odvisna tudi od svetlobe, ki pada v prostor. Zamislimo si barvo na večji površini in se vanjo vživimo. Če imamo težave, lahko tudi poskusno obarvamo večjo površino. Le pogumno, v najslabšem primeru boste barvali znova!

Intenzivne barve
Intenzivne polne barve so zadnje čase najbolj priljubljene. Največkrat prostor prenese le en takšen odtenek, obarvamo pa le eno ali dve steni; štiri stene v rdeči barvi so preveč za še tako strastnega privrženca. Velja tudi pravilo, da dveh različnih živahnih barv ne stikamo v vogalu. Seveda so možna odstopanja, s pravim občutkom za prostor in barve nastanejo prave umetnije!

Nevtralne barve
Umirjene nevtralne barve so primerne za manj živahne ambiente. Beige, peščena, barva bele kave, čokoladni odtenki, srebrna, črna in antracitno siva, zamolkla barva jajčevcev; to je klasika za umirjen interier. Lahko izberemo monokromatski način opremljanja po principu ˝ton na ton˝. Osnovni elementi so v različnih intenzitetah enake barve. Če si zaželimo popestritve, ne bomo zgrešili s komplementarnimi dodatki.

Pastelne barve
Pastelne barve običajno ne sodijo v moderne, minimalistične ambiente, ampak so primerne za nekoliko bolj rustikalne interierje. Naj bo to kamnita hiša ob morju, podeželska kmečka hiša ali pa meščanska vila. Običajno jih kombiniramo h pohištvu v naravni barvi lesa. Če so vam všeč nežne barve in sorodni toni, obarvajte vse stene v enakem pastelnem odtenku. Najpogosteje so to nežno rumena, marelična, starinsko roza, svetlo modra in svetlo zelena. Strop naj ostane bel, če le ni nadstandardne višine!