Svetila na milanskem sejmu 2017

8. 11. 2017

Letos je milanski pohištveni sejem znova potekal v znamenju razstave Euroluce, vodilnega dogodka na področju svetlobnega oblikovanja, kjer proizvajalci svetil iz celega sveta predstavijo nove modele in tehnologije ter začrtajo smernice v oblikovanju svetil.
Naj vam predstavimo nekaj svetilk, ki so nas najbolj navdušile in ki si jih v prihodnje želimo videti v naših projektih.
Navdih za serijo visečih svetilk Molecules sta oblikovalca Ofir Zucker in Albi Serfaty našla v tradicionalni japonski umetnosti origamijev. Svetilka, ki sta jo za izraelsko podjetje Aqua Creations zgibala iz enega samega kosa papirja, zaradi geometrijske teksture pričara prefinjeno igro mehke ambientalne svetlobe.

Podjetje Toss B nas je s svojimi svetili navdušilo že na zadnjem sejmu Euroluce in letos ni bilo nič drugače. Oblikovalce serije visečih svetil Tribes so inspirirale pipe severnoameriških staroselcev. Elegantna in zelo grafična svetilka ima možnost obračanja posameznih tulcev z žarnicami, kar poskrbi za pestre svetlobne učinke, prilagojene trenutnim potrebam.

Tudi oblika svetilk Bow izhaja iz zgodovine, natančneje iz časa Rimskega imperija. Lok, ki je eden izmed temeljnih arhitekturnih elementov, daje svetilki občutek breztežnosti a obenem trdnosti. Družina svetil je sestavljena iz talne svetilke in visečih svetil z različnim številom žarnic.

Podjetje Lambert & Fils se je na letošnjem Euroluce predstavilo prvič. Okrogle difuzne svetilke najdemo še v prenekaterem stanovanju naših staršev in babic. Guillaume Sasseville je osnovno formo krogle vpel v različna kovinska ogrodja in tako ustvaril elegantno serijo svetilk s pridihom modernizma, ki je navdušila svetovno oblikovalsko srenjo.

Viseča svetilka Vertigo podjetja Petite Friture bo v vaše domovanje vnesla dobro mero francoskega šika. Svetilka, ki spominja na ekstravaganten klobuk katere od udeleženk konjskih dirk, bo s svojo pojavnostjo postala glavni adut vsakega prostora. Zaradi izredno lahke strukture iz fiberglasa in poliuretanskih vlaken bo svetilka ob kroženju zračnih tokov v prostoru zanihala in se zavrtela ter v prostor vnesla gibanje.

Prenosljivo svetilko Kling, istega proizvajalca, si predstavljamo na vaših balkonih in terasah, kjer bo z nežno difuzno svetlobo podaljšala že tako dolge poletne večere.

Eno izmed dveh novosti, ki so jih letos za nas pripravili pri Flosu, smo vam predstavili že v članku o oblikovalskih trendih na letošnjem Milanskem sejmu pohištva. Tudi druga novost, svetilka Wirering, je nastala na risalnih deskah italijanskega oblikovalskega dua Formafantasma. Ogrodje stenske svetilke predstavlja sploščen električni kabel, v katerega je vpet LED trak, ki na steno meče indirektno svetlobo. Z montažo svetilke na steno hodnika bomo poskrbeli tako za osvetlitev, kot tudi za dekoracijo stene.

Stoječo svetilko Superloon, arhetip lune, so pri Flosu predstavili že leta 2015. Letošnja, osvežena različica je izdelana iz zrcalne kovine. Svetilka, katere svetlobni disk lahko žiroskopsko obračamo, nastavljamo jakost in temperaturo svetlobe, tako ni več samo odlična bralna oziroma ambientalna svetilka, ampak tudi zrcalo. Nepogrešljivo za majhne spalnice!

Svetilka Bahia italijanskega proizvajalca Foscarini je sestavljena iz nepravilnih krožnih form, ki so z zmikom zložene ena na drugo. Polikarbonatni krogi ustvarjajo prijeten kontrast med indirektno svetlobo in senco, ki bo na vaše stene in stropove vnesel eleganco in mehkobo. Kljub navidezni subtilnosti svetlobnega vira svetilka v prostor vnese dovolj svetlobe, da jo lahko uporabljate kot generalni vir osvetlitve. Kmalu jo boste lahko občudovali v enem izmed naših projektov, kjer bo krasila steno v dnevnem prostoru.

Svetila proizvajalca Otylight smo, zaradi sodobnih oblik in dobrih svetilnih lastnosti, že večkrat uporabili v objektih, ki smo jih projektirali. Poznane modele so letos nekoliko modernizirali in jim nadeli novo preobleko v trendovskih barvah z dodatki zlate in bakrene. Barvno kolekcijo mint zelene in bordo rdeče
dopolnjujeta še kraljevsko modra in pudrasto rožnata.

Michael Anastassiades, ki sicer oblikuje svetila za vse najbolj priznane proizvajalce, se je letos znova predstavil tudi s svojo lastno blagovno znamko. Oblikovalec, znan po izčiščenih linijah in klasičnih oblikah, je s kombinacijo ravnih linij in polkrogov, na katere je nasnul difuzne okrogle svetilke, ustvaril serijo lestencev Mobile Chandelier. Vsa svetila so ročno izdelana in niso površinsko zaščitena. Z izpostavljanjem svetilk patini časa pa avtor izraža svojo filozofijo ohranjanja prvinskosti materialov, iz katerih so objekti izdelani.

V nasprotju z ekstravaganco lestencev Michaela
Anastassiadesa, so želeli pri podjetju e15 zadostiti prav vsem uporabnikovim zahtevam. Družino svetil North sestavljajo stenske, stropne, talne, namizne in viseče svetilke. Z
obračanjem posameznih svetilk, lahko ustvarimo tisoč in eno kompozicijo. Igra svetlobe, ki jo ustvarjajo različno usmerjeni snopi svetlobe, spominjajo na mesečeve mene in v vaš dom vnesejo nekaj čarobnosti.

Marset je še ena izmed velikih znamk, ki vsako leto pritegnejo našo pozornost. Tako kot pri Bahii, so se tudi pri družini svetilk Piola poigrali z indirektno svetlobo in sencami. Trak, ki je koncentrično ovit okoli kovinske osi ustvarja sozvočje različnih tipov svetlobe: direktne, indirektne ter svetlobe, ki seva skozi špranje med zavoji traku. Če temu dodamo še barvne trende, ki so jim pri Marsetu letos do pikice sledili, dobimo svetilko, ki bo iz vsakega jedilnega kotička, ustvarila prav poseben ambient.

Euroluce, poleg oblikovalskih, nakazuje tudi nove tehnološke smernice. Prenosne svetilke na baterijsko polnjenje, ki jih lahko poljubno prenašamo iz prostora v prostor, so bile letos predstavljene v vseh možnih oblikah. Prenosno svetilko proizvajalca Flos smo vam predstavili že v članku o trendih na Milanskem pohištvenem sejmu. Tudi pri Marsetu so predstavili svojo različico prenosne svetilke z nastavljivim senčnikom, ki jo pritrdimo na magnetno podlago. Odlična rešitev za vse tiste, ki bralni kotiček menjujejo glede na trenutno počutje.

Oznake: , , , ,