Svetila na milanskem sejmu 2015

28. 09. 2015
Euroluce 2015, Vibia
Del letošnjega milanskega sejma je bil namenjen Euroluce – razstavi svetil. Letos je bilo na tem področju opaziti svež veter; proizvajalci so šli v korak s časom in razvili nove, trendovske modele. Seveda so pokazali tudi nabor večno aktualnih. Enega najlepših razstavnih prostorov je imela Vibia iz Barcelone.

Vibia, Algorithm
Novost med njihovimi modeli je Algorithm, luč, ki jo je oblikoval Toan Nguyen. Subtilne steklene krogle seveda najbolje delujejo v skupinah; sestavljamo jih v poljubne kompozicije.

Vibia, Match
Match je viseča svetilka, ob katere lepoti ti zastane dih. Z razvojem LED tehnologije so bile mnoge tehnične ovire pri oblikovanju svetil premagane, zato sta Jordi Vilardell in Meritxell Vidal lahko namesto svetlobnega telesa oblikovala umetniško skulpturo.

Vibia, Oil Lamp
Arik Levy je za Vibio oblikoval Oil Lamp, “luči-žarnice”, ki so trenutno pravi hit in je bil sejem z njimi dobesedno preplavljen, pa vendar so te oblikovane drugače kot večina.

Oil Lamp družina svetil
Oil Lamp kolekcija obsega družino svetil; viseča, stoječa in namizna. Pri oblikovanju interierja smo veseli, če se ponuja toliko različnih možnosti; tako nimamo težav s kombiniranjem različnih modelov, saj vedno potrebujemo več virov svetlobe v enem prostoru.

Vesoi, Idea
Če koga “luči-žarnice” preveč spominjajo na nedokončano opremo stanovanja; Vesoi je osnovna svetila Idea nadgradil z “ohišji”, ki jih izbiramo in menjamo po želji. So vam takšna bolj všeč?

Davide Groppi, Simbiosi
Davide Groppi je še ena znamka svetil, ki navdušuje s prečiščenimi linijami. Asketska viseča umetnina se imenuje Simbiosi.

Davide Groppi, Fulmine
Tudi Fulmine je minimalistično svetilo, pod katerim sta podpisana Davide Groppi in Michele Groppi. Izhodišče je bila tradicionalna nastavljiva luč nad mizo, le da se ta namesto po vertikali premika po horizontali.

Flos, String Light
String Light je za Flos oblikoval Michael Anastassiades. Pri napeljavi vrvice lahko sprostite domišljijo, saj je možnosti veliko. Ko se lotite postavitve, pa vendar ni tako enostavno, kot se zdi; lahko nam verjamete, ker bo visela v enem “naših” stanovanj.

Michael Anastassiades
Michael Anastassiades ima tudi svojo lastno znamko prečiščenih, minimalistično oblikovanih svetil. Razstavni prostor z lesenimi paneli in prefinjenimi svetili je bil eden lepših na sejmu.

B.lux, Keshi
Keshi je serija svetil, ki jo je za B.lux oblikoval David Abad. Kovinska “kletka” ustvarja na stenah zanimive svetlobne efekte.

Foscarini, Gregg
Tudi Foscarini ima veliko brezčasnih modelov. Kompozicijo luči Gregg jajčastih oblik smo predvideli v enem naših novih projektov, saj smo želeli izbrati svetila, ki so nekoliko bolj klasična, pa vendar posebna in večno aktualna.

Diesel with Foscarini, Rock
Rock je svetilka industrijskega videza, znamke Diesel Living za Foscarini. Tudi ta model, sicer v stoječi izvedbi, prihaja v hišo, katere interier projektiramo.

Vistosi, Futura
Viseče luči Futura, ki jih je za Vistosi oblikoval Hangar Design Group, imajo prav tako nekoliko industrijskega pridiha. Industrijski stil je poleg skandinavskega trenutno med najbolj priljubljenimi.

Kinetura, Tokyo
Za revolucijo v osvetljevanju prostorov pa so poskrbeli pri Kineturi. Njihova svetila se odpirajo in zapirajo in s tem spreminjajo intenziteto svetlobe glede na trenutne potrebe. Na sliki je model Tokyo.

Bover, Garota
Ni vse v minimalizmu, nadvse trendovske so tudi pletene svetilke. Garota, ki sta jo za Bover oblikovala Alex Fernández Camps in Gonzalo Milà, je luč, ki jo izdelujejo tudi v izvedbi za zunanje prostore.

Ingo Maurer, Lucellino
Ingo Maurer je znan po mnogih odštekanih modelih, eden od njih je simpatični Lucellino. Če vas mika DIY, si z malo spretnosti približek lahko izdelate sami.

Bocci, 38
Bocci je kanadski proizvajalec steklenih svetlobnih teles. Model, ki so ga poimenovali 38, sestavljajo steklene krogle z vdolbinami, dovolj globokimi, da vanje posadimo rastline in LED lučke.

Font Barcelona stikala
Za vse ljubitelje retro sloga – na sejmu je bilo najti tudi zanimiva stikala in vtičnice. Najbolj je navdušil Font Barcelona.

Oznake: , , , ,