Svetila na milanskem sejmu 2013

21. 08. 2013
Mizar
Letos so bila v paviljonih milanskega sejma pod imenom Euroluce 2013 ponovno na vrsti svetila. Luči so nehvaležen razstavni eksponat, saj zares pridejo do izraza, ko osvetlijo prostor, kar pa je na razstaviščih misija nemogoče. Pri iskanju zanimivih svetil je potrebno imeti v mislih predvsem svetlobne učinke, ki bodo zaznamovali prostor. Tehnične luči pridejo do izraza, ko osvetlijo ambient; pri projektiranju razsvetljave je svetloba pomembnejša od oblike svetila, o tem govori serija člankov o projektiranju svetlobe. Proizvajalec Mizar je predstavil nekaj modelov, ki bi jih lahko zelo učinkovito uporabili pri razsvetljevanju prostorov.

Vibia, Sparks
Za stensko osvetlitev so najprimernejša svetila z indirektno svetlobo, saj je neposreden pogled na sijalko zastrt. Takšna svetila lahko uporabljamo povsod, kjer ne potrebujemo močne delovne osvetlitve, v dnevnih prostorih, spalnicah, na hodnikih… Ldesign so za Vibio oblikovali Sparks, modularen sistem, ki omogoča konfiguracije po želji.

Vibia, Meridiano
Svetila so lahko oblikovanja kot objekti, ki imajo več funkcij, pri vrtnem pohištvu že poznamo polprosojne svetleče mize, stole ali korita za rože. Meridiano je za Vibio oblikoval Jordi Vilardell in so hkrati lahko stoli ali mizice, okolico pa polepšajo z dekorativno igro svetlobe in sence in na poletnem vrtu ustvarijo romantično vzdušje.

Artemide, Ephmeris
Artemide so znani predvsem po dekorativnih svetilih, ki pa niso zgolj dekorativni objekti, ampak kar nekaj modelov na poseben način osvetli prostor. Ephmeris je oblikovala Carlotta de Bevilacqua. Neznani leteči predmet iz vesolja za osvetljevanje prostora izkorišča različne optične pojave, kar mu omogoča sodobna tehnologija in posebni visokoodbojni materiali.

Artemide, Elle Gi
Medtem ko nas pri dekorativnih svetilih skoraj nič več ne more presenetiti, pa so pri tehničnih inovacije vidne iz leta v leto. Tudi nabora tehničnih luči Artemide ne gre prezreti. Elle in Gi sta dve varianti ultratankih svetil, ki temeljita na tehnologiji, sposojeni pri osvetlitvi ozadja televizijskih aparatov. Visečo Elle in stoječo Gi je oblikoval Ernesto Gismondi.

Slamp, Crocco
Stenska in stropna svetila so se močno oddaljila od osnovnega pojma klasične plafoniere. Ko je Nigel Coates za Slamp oblikoval Crocco, je imel v mislih svetilo, s katerim bi lahko oblikovali obsežne stropne ali stenske kompozicije. Izdelano iz upogljivega materiala naj bi spominjalo na krokodila (od tod tudi ime), čeprav bolj spominja na mikroorganizme pod mikroskopom.

Quasar, Rontonton
Tudi oblikovalci dekorativnih svetil svoj navdih črpajo iz časov naših babic in prababic in ga interpretirajo v sodobnih materialih. Čudovito igro svetlobe in sence omogoča perforirana pločevina; čipkasti Rontonton v ambientu ustvarja pravljične vzorce. Za Quasar ga je oblikoval Edward van Vliet.

Foscarini, Successful living from Diesel
Grunge je seveda posegel tudi na področje dekorativnih svetil; Successful living from Diesel je zasnoval svojo kolekcijo pod okriljem proizvajalca Foscarini. Svetila nekoliko industrijskega, pa vendar ne minimalističnega videza, lahko popestrijo prostor kot skulpture, hkrati pa opravljajo svojo funkcijo.

Anglepoise
Ste za klasiko? Potem ne morete brez originala Anglepoise, ki ga je leta 1932 oblikoval George Carwardine. Obtežen podstavek in lahka aluminijasta konstrukcija z vzmetni je na voljo v več barvah, ki bodo kot nalašč za retro ambient!

Oznake: , , , , ,