Sejem Dom 2016 v Ljubljani

10. 03. 2016

Do nedelje, 13. marca, vas na ljubljansko Gospodarsko razstavišče vabi sejem Dom 2016. Dobršen del razstavljenega je posvečen stavbnemu pohištvu. Veliko poudarka je na oknih in vratih, primernih za pasivno gradnjo. Les kot trajnosten material, je vedno bolj popularen, tako pri klasični kot pasivni gradnji. Žal je s trendom uporabe lesa narasla tudi ponudba imitacij lesa, ki nas še kar ne prepričajo. Proizvajalci se trudijo okvirje in kotne profile oken stanjšati v največji možni meri, da bi zadostili trendu velikih steklenih površin na izčiščenih fasadnih kubusih. Najbolje je to uspelo proizvajalcu oken Arcont, ki ponuja okna s tankim notranjim okvirjem in zunanjim okvirjem, ki ga po vaših željah pobarvajo, da se zlije z barvo fasade.

Pasivni gradnji se prilagaja tudi tehnika ogrevanja. Poleg velike ponudbe različnih ogrevalnih tehnik, IR panelov, solarnih celic ipd., si na sejmu lahko ogledate tudi veliko izbiro kaminov in kaminskih peči, prilagojenih vgradnji v nizkoenergijske in pasivne hiše. V oči nam je padla kaminska peč ATTIKA, Q-BE, ki jo razstavljajo Kamini Kočevar. Zaradi kompaktnosti in vrtljivosti je primerna tudi za dnevne prostore manjših površin, kjer za običajne kamine navadno zmanjka prostora.

Izdelki za notranjo opremo so na sejmu v manjšini, med njimi prevladujejo stojnice s talnimi oblogami in keramiko. Med talnimi oblogami prednjačijo predvsem parketi z dolgimi in širokimi deskami, vedno več je tudi parketov z naravnim izgledom vseh vrst lesa. Eksotične vrste se umikajo nam bolj domačim vrstam lesa. Keramike je na sejmu razstavljeno malo, veliko formatnim ploščicam so se pridružile vintage ploščice manjših dimenzij.

Zelene površine imajo številne pozitivne učinke: zmanjšujejo učinke urbanega toplotnega toka, zadržujejo in čistijo deževnico, čistijo zrak, predstavljajo habitat številnim rastlinam in nenazadnje dokazano vplivajo na človekovo boljše počutje. Modularni sistemi zelenih streh Urbanscape pričarajo oazo zelenja in miru na še tako majhni parceli, saj lahko teraso zasnujemo kar na strehi ali strehi garaže. Poleg tega ozelenitev strehe zmanjša porabo energije, ublaži hrup in podaljša življenjsko dobo strehe.

Ogledali smo si tudi nekaj kuhinj in bele tehnike, kjer proizvajalci vsako leto predstavijo nekaj tehničnih inovacij. Ne nova, a izredno praktična rešitev je napa, ki se dvigne iz kuhinjskega pulta. Primerna predvsem za kuhalne plošče na otokih, kjer z napo spuščeno iz stropa nočemo prekiniti čistih linij prostora. Pri dizajnu nismo zaznali posebnega napredka, v oči nam je padla napa proizvajalca Best, ki bo razveselila vse ljubitelje živih barv.

Pri tlakovcih in talnih oblogah za vrtove in terase ni opaziti večjih sprememb. Pogrešali smo večji nabor ponudnikov, barv, materialov in dimenzij. Pri oblikovanju vrtov se očitno ne odločamo za lesene terase, saj je bilo med ponudniki moč opaziti večinoma WPC lesene kompozite. Pri podjetju Bergo Flooring so umetne mase odeli v barve in jim s perforacijo vnesli igrive vzorce, nadvse primerne za otroška igrišča in zunanje igralne površine v vašem vrtu.

Pri podjetju Tem Čatež pripravljajo novo serijo stikal izčiščenih linij, ki so dovolj ploska, da ne zbujajo pozornosti v prostoru.

Podjetje Viega s serijo Visign, vnaša nekaj svežine in drugačnosti v ustaljen nabor gumbov za podometne splakovalnike sanitarij, ki smo ga vajeni. In malce naveličani.

Med stenskimi radiatorji je Tubes oblikovno še vedno paradni konj na našem tržišču. Tokrat so se na sejmu predstavili z modeloma Soho In Rift, ki sta pri nas na voljo že dalj časa. Veselimo se novosti in upamo, da jih bodo predstavili na letošnjem milanskem sejmu pohištva.

Začenja se pomlad in z njo sezona piknikov in peke na žaru. Podjetje Morsø Forno je predstavilo simpatičen vrtni žar, ki je na voljo v različnih modelih in velikostih. Lahko je samostoječ ali v sklopu manjše letne kuhinje, na njem lahko spečete vse od pice pa do dobro uležanih steakov.

Oznake: , , , , , , , , , , , , ,