Razstava BIO 50

30. 11. 2014
BIO 50
Na gradu Fužine je na ogled razstava 24. bienala industrijskega oblikovanja. Tokrat je šlo za proces razvijanja idej, ob katerih so se ustvarjalci iz različnih področjih družili šest mesecev. Naslov 3, 2, 1 … TEST je nadvse primeren, saj nam razstava prikaže rezultate raziskav in bodo tisti, ki bodo iskali končne oblikovalske izdelke, z nje odšli razočarani. Vsekakor pa je nujno izbrati voden ogled, ker brez razlage ozadja razstava izgubi smisel.

Uporaba volne
Mentorji skupine Sistem mode so izbrali lokalen material, volno, in povabili profesionalne in amaterske oblikovalce, da predstavijo možnosti njene uporabe. Z izdelki je vsak prikazal svoj način obdelave in izdelave, ki ga lahko kdorkoli posnema in razvija naprej.

Embalaža za mleko
Skupina Spoznaj svojo hrano je predstavila zanimive raziskovalne naloge, za katere bi lahko trdili, da se skladajo s sodobnimi trendi. Eden od projektov je bil vrt sredi bližnih Fužin, kjer so lahko prebivalci hrano pridelali, potem pa tudi skuhali in pojedli. Zanimiv je tudi razvoj slovenske embalaže za mleko, ki se od steklenice preko kupa tetrapakov spet vrača v prvotno obliko.

Predelava užitnih divjeraslih rastlin
Projekt iskanja, nabiranja in predelave užitnih rastlin je navdihnil Dario Cortese, ki je poznavalec užitnih divjeraslih rastlin. Avtorici sta izdelali zemljevid rastišč in nabrane pridelke tudi predelali v ozimnico.

Nanoturizem
Nanoturizem sprašuje po manjših, nevsiljivih načinih za promocijo turizma, kjer uporabnik soustvarja svojo izkušnjo in ne kupuje standardnega turističnega modela. Nekatere od predstavljenih praks že poznamo iz tujine. Po nanoturistično izkušnjo ni potrebno potovati daleč, lahko jo doživimo tudi v svoji ulici.

Predelava fužinskih stanovanj
Skupina Dostopno življenje se je ukvarjala z rabo zemljišč, stavb in pravico do domovanja. Raziskali so tlorise stanovanj na Fužinah, kar me je še posebej zanimalo, ker jih dobro poznam, saj smo v teh oblektih urejali precej stanovanj, na naši spletni strani je tudi objavljeno Razkošje v čebelnjaku. Mladi arhitekti so spoznavali način življenja stanovalcev in glede na njihove želje raziskali možnosti preoblikovanja stanovanj. Z veseljem bi si poleg maket postavitve sten ogledala še koncept opreme, vendar ga žal niso predstavili.

Oznake: , , , , , , , , ,